۶ نتیجه برای پدیدارشناسی
افشین ادیب منش،
جلد ۶، شماره ۳۸ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
هدف از انجام این پژوهش، دستیابی به تجارب معلمان ابتدایی در خصوص اجرای کامل طرح ارزشیابی کیفی- توصیفی در مدارس ابتدایی بود. به منظور شناخت بیشتر پدیده ارزشیابی کیفی – توصیفی، مطالعه حاضر به شیوه کیفی و از نوع پدیدارشناسی با نمونهگیری هدفمند و از طریق مصاحبه با ۱۲ نفر از معلمان شهر کرمانشاه در سال تحصیلی ۹۷/۹۶ که تجربه اجرای این طرح را در هر شش پایه تحصیلی ابتدایی دارند، انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمهساختارمند بود که به دقت ثبت و در همان جلسه، با شرکتکنندگان مرور میشد و در صورت تایید مورد پذیرش قرار میگرفت. تحلیل دادهها بر اساس راهبرد هفت مرحلهای کُلایزی بادقت و تا رسیدن به مرحلهی اشباع نظری صورت پذیرفت و در پایان به منظور اعتباربخشی یافتهها مجددا ۲مصاحبه انجام گرفت که اطلاعات جدیدی به دست نیامد. تحلیل عمیق روایتهای معلمان و نتایج حاصل از آن، موجب شناسایی و دستهبندی شش مزیت"پویا شدن فرایند ارزشیابی"، " کاهش منطقی استرس و افزایش اعتماد به نفس"، "مطابقت با معیارهای سنجش اصیل"، "حل مشکل مردودی" ، " رشد مهارت قضاوت"، "تقویت روحیهی همکاری"و هفت نقطه ضعف" کاهش انگیزه دانشآموزان مستعد"، " مشکل زمان"، " نامشخص بودن مفهوم و نتایج ارزشیابی توصیفی"، " مشکلات در اجرا به دلیل افزایش حجم فعالیتها "، " عدم ارائه اطلاعات دقیق از وضعیت تحصیلی دانشآموزان "، " نبود امکانات لازم" و "کاهش یادگیری عمیق و معنادار" شد. یافتهها نشان داد که معلمان، پیامدهای مثبت و منفی را از اثرات اجرای برنامه ارزشیابی توصیفی، تجربه کردهاند و پیشنهاد میشود این طرح مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرد.
روح اله مظفری پور، سمانه شفیعی،
جلد ۱۰، شماره ۴۴ - ( ۲-۱۴۰۱ )
چکیده
در این پژوهش جنبههای مختلف آموزش و یادگیری مجازی در شبکه شاد، از دیدگاه پساپدیدارشناسی مورد بررسی قرار گرفته است. به همین منظور از روش پساپدیدارشناسی استفاده شده است تا جنبههای کاهشی و افزایشی آموزش در شبکه شاد مشخص شود. نتایج نشان میدهد آموزش در بستر شبکه شاد علی رغم برخی مزایا، مثل آزادی بیشتر و دسترسی در زمانها و مکانهای مختلف میتواند منجر به ایجاد تجربیات و رفتارهای خاصی، متفاوت با آموزش حضوری میشود. آموزش مجازی میتواند به فروکاهش ادراک کامل و آنچه به عنوان درک بهینه در این پژوهش مطرح شده است، بینجامد. نوع ارتباط بین معلم و دانشآموزان با هم، به کلی دگرگون و فروکاهیده میشود. برخی رفتارهای نامطلوب مثل پنهان کاری و عدم مسولیتپذیری و تضعیف تربیت اجتماعی از دیگر مواردی است که میتوان به آنها اشاره کرد. همچنین به خاطر چندمنظوره بودن تلفن همراه، امکان تقسیم توجه و حواس پرتی، بالا میرود و تلفن همراه به خاطر ساختار غیر آموزشی که دارد رفتارهای غیرمرتبط با آموزش را در دانش اموزان برمیانگیزد.
رفیق حسنی، شنو صفائی،
جلد ۱۰، شماره ۴۴ - ( ۲-۱۴۰۱ )
چکیده
پژوهش حاضر باهدف شناسایی تجارب زیسته دانشآموزان از آزمونهای آنلاین در بستر شبکه شاد انجام شد. ماهیت این پژوهش، کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. برایناساس، محققان در مطالعه حاضر کوشیدند تا تجربه دانشآموزان از آزمونهای آنلاین در بستر شبکه شاد تحلیل کنند. میدان پژوهش متشکل از کلیه دانشآموزان مقطع متوسطه اول سطح شهر سنندج بود. مشارکتکنندگان شامل دانشآموزان دختر و پسر نواحی یک و دو شهر سنندج بالغ بر ۱۱۲ نفر از دانشآموز مقطع متوسطه اول بودند. دادههای پژوهش حاضر از طریق انجام مصاحبههای نیمه ساختیافته بهصورت فردی و به شکل آنلاین جمعآوری شد. دادههای موجود با استفاده از روش کلالیزی مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. از تحلیل دادههای بهدستآمده شامل ۱۵ مضمون سازماندهنده شامل نگرش مثبت؛ نگرش منفی؛ خنثی بودن؛ مشکلات نرمافزاری و سختافزاری و پشتیبانی؛ ایجاد استرس و اضطراب؛ یادگیری سطح پایین؛ خلق فرصت تقلب گسترده؛ مهارت تستزنی، تنوع در سؤالات و بررسی آسان؛ پایین بودن اعتبار نمره کسبشده؛ ترجیح حضوری در مقابل آنلاین؛ عدم رصد دانشآموز؛ هرزمانی و هر مکانی بودن آزمون آنلاین؛ تجربهای جدید و گاهی اوقات نهچندان خوب؛ ایمن کردن در مقابل به خطر انداختن سلامتی و عدم شکلگیری رقابت برابر و سالم نامگذاری شدند. بهطورکلی، نتایج مطالعه حاضر با تأکید بر ضرورت شناسایی معایب و مزایای آزمونهای آنلاین، نیاز به فرهنگسازی، توانمندسازی معلمین و دانشآموزان در فضای مجازی و بازنگری در روش برگزاری آزمونهای آنلاین و زمینه یادگیری و بهبود عملکرد تحصیلی دانشآموزان از طریق آزمونهای آنلاین تاکید دارد.
دکتر رامین حبیبی کلیبر، دکتر ابوالفضل فرید، خانم فاطمه علی پور،
جلد ۱۱، شماره ۴۵ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر پی بردن به تجارب دانشجویان کارشناسی نسل Z بود که در دوران شیوع ویروس کوید_ ۱۹، تابآوری بالایی داشتند. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. مصاحبه نیمه ساختاریافته با ۸ نفر از دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان تبریز که در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ مشغول به تحصیل بوده و بهصورت هدفمند انتخاب شده بودند، انجام شد. مصاحبههای ضبطشده بهصورت کتبی ثبت شدند و به روش هفت مرحلهای کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تحلیل تجارب زیسته دانشجویان موجب شناسایی و دستهبندی و استخراج مقولههای اصلی «عوامل فردی»، «عوامل اجتماعی» و «عوامل محیطی» شد. در ادامه از مقولههای اصلی ذکرشده، مقولههای فرعی عوامل فردی مشتمل بر مهارتهای تنظیم هیجان، سازههای روانشناسی مثبت (خوشبینی، امیدواری و عزم و اراده)، مهارتهای خودتنظیمی، باورهای مذهبی قوی، واقعبینی و نداشتن کمالگرایی، بهکارگیری مهارتهای حل مسئله، انعطافپذیری، معنا در زندگی و عوامل اجتماعی (روابط بین فردی) شامل حمایتهای اجتماعی خانواده دوستان و مراکز آموزشی، حفظ روابط بهوسیله شبکههای اجتماعی، یادگیری مشاهدهای و تجارب جانشین و درنهایت عوامل محیطی (زیرساختها و امکانات) شامل تجربه شرایط سخت و کمبود امکانات، تجارب مثبت قبلی در مدارس و سایر نهادها، استخراج شدند. یافتههای این پژوهش توانست تصویر روشنی از عوامل مؤثر بر بهبود و ارتقای تابآوری ارائه کند.
دکتر فاطمه ملاحسنی، دکتر حمیده جلیلی، دکتر محمدعلی طالبی،
جلد ۱۳، شماره ۴۷ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
همه گیری کووید-۱۹، مدارس و سایر مراکز آموزشی را با تعطیلی مواجه کرد و آموزش مجازی جایگزین آموزش حضوری شد. انتقال یکباره آموزش از مدرسه به خانه چالش های فراوانی را برای آموزش و یادگیری ایجاد کرد. بنابراین پژوهش حاضر باهدف واکاوی چالش های آموزش مجازی در دوران همه گیری کووید-۱۹ از دیدگاه والدین دانشآموزان دوره ابتدایی صورت گرفت. روش پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه آماری پژوهش تمامی والدین دانش آموزان استان خراسان جنوبی در سال تحصیلی ۰۱-۱۴۰۰ به تعداد ۹۱۸۷۴ نفر بودند که با روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی انتخاب شدند و با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با ۵۱نفر از والدین دانش آموزان، داده های اخذشده به اشباع نظری رسید. برای تجزیهوتحلیل دادهها از راهبرد هفت مرحلهای کلایزی (۲۰۰۲) و نرم افزار MAXQDA۱۱ استفاده شد. همچنین جهت اعتباریابی داده های پژوهش از ملاک های چهارگانه گوبا ولینکلن (۱۹۸۵) استفاده شد. نهایتاً ۸۸ کدباز استخراج گردید که با تجزیهوتحلیل کدها، تجارب والدین دانش آموزان دوره ابتدایی در قالب چهار مضمون اصلی شامل چالش های ناظر به محیط و زیرساخت، دانش آموزان، والدین و معلمان دستهبندی شد. نتایج پژوهش ضمن تبیین ضرورت توجه به آموزش مجازی و چالش های اساسی آن، این مهم را متوجه متصدیان تعلیم و تربیت می کند تا در راستای رفع این چالش ها اهتمام ورزند.
خانم زهرا غفوری، دکتر سعید ضرغامی همراه، دکتر اکبر صالحی،
جلد ۱۵، شماره ۴۹ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
این پژوهش با هدف شناسایی نقاط قوت و ضعف پرورش تفکرانتقادی از دیدگاه انیس در سامانه مدیریت یادگیری (ال ام اس) صورت گرفته است. هدف اصلی پژوهش این است که جنبههای وساطت ال ام اس و تغییرات کاهشی و افزایشی که در تجارب یا ادراک یادگیرندگان در حوزه تفکر انتقادی صورت میگیرد شناسایی شود. پساپدیدارشناسی که یک رویکرد فلسفی در مطالعات فناورانه است، این امکان را میدهد تا چگونگی دگرگونی تجربه و ادراک فراگیران را هنگام استفاده از این فناوریها مورد بررسی قراردهیم، لذا در پژوهش حاضر از این روش بهره گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان شرکت کننده در کلاسهای مجازی بودندکه به صورت نمونهگیری دسترس و با روش نمونهگیری گلولهبرفی و در نظر گرفتن اصل اشباع انتخاب شدهاند و تجارب آنها با انجام مصاحبه نیمهساختاریافته درمورد اسـتفاده از سامانه مدیریت یادگیری مورد بررسی قرارگرفته است. یافتههای پژوهش نشان میدهدکه بهواسطه آموزش مجازی از طریق ال ام اس، دسترسی آسان به منابع آموزشی متنوع، ایجاد فرصتهای بحثوگفتگو به شیوههای گوناگون، امکان یادگیری در گروههای کوچک، درک دیدگاههای متنوع، محیط آموزش سازنده و امکان شخصیسازی آموزش، زمان و مکان انعطافپذیر و امکان تقویت مهارتهای حل مسئله و توسعه خودکارآمدی از جمله جنبههای تقویت شده دانشجویان در بهرهگیری از ال ام اس است که به آنها توانایی بیشتری در تفکر انتقادی میدهد. درمقابل کاهش تعاملات چهرهبهچهره میان فراگیران و اساتید، فقدان امکان پرسشوپاسخ مستقیم و چهرهبهچهره، نقص ادراکی در تفهیم و تفسیر مطالب، عدم امکان نظارت مستقیم بر فراگیران و عدم امکان ایجاد حس مشارکت و تعلق خاطر میان فراگیران و محیط آموزشی، موانعی برای اندیشیدن انتقادی دانشجویان است.