چکیده: (5419 مشاهده)
هدف: پژوهش حاضر درصدد است عوامل مؤثر در ایجاد و بهکارگیری ارتباط مؤثر توسط کتابداران کتابخانههای عمومی را از دیدگاه کتابداران کتابخانههای عمومی شهر کرمانشاه شناسایی نماید.
روش/رویکرد پژوهش: پژوهش حاضر با رویکرد روششناختی کیفی انجام شده و روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی است. دادهها با استفاده از مصاحبه عمیق گردآوری شده است. مشارکتکنندگان 19 نفر از کتابداران کتابخانههای عمومی شهر کرمانشاه در زمستان سال 1396 بودند. نمونهگیری به روش هدفمند انجام گرفت و تا اشباع اطلاعات ادامه یافت. برای تجزیه و تحلیل یافتهها از روش تحلیل محتوا استفاده شد. تحلیل دادهها همزمان با جمعآوری اطلاعات انجام گرفت.
یافتهها: تجزیه و تحلیل دادههای مصاحبه منجر به شکلگیری 106 مفهوم شد که در 20 مقوله فرعی و در نهایت در 3 مقوله اصلی عوامل فردی، عوامل برون کتابخانهای و عوامل درون کتابخانهای دستهبندی شدند. 20 مقوله فرعی عبارتاند از: ویژگیهای اخلاقی و شخصیتی؛ ویژگیهای ظاهری؛ مهارتها و توانمندیها؛ دانش حرفهای؛ تجربه؛ ویژگیهای دموگرافیک کتابداران؛ باورهای شخصی و نوع نگاه؛ شرایط روحی و جسمی کتابدار؛ عوامل فرهنگی؛ ویژگیهای دموگرافیک مخاطبان؛ ویژگیهای اخلاقی و شخصیتی مخاطبان؛ شرایط روحی و جسمی مخاطبان؛ ظرفیت و توان مخاطبان؛ نگرش مخاطبان نسبت به کتابخانه و کتابدار؛ نیاز و هدف مخاطبان؛ آموزش؛ رضایت شغلی؛ شرایط محیطی؛ امکانات و تسهیلات انسانی و فیزیکی و چارت سازمانی، قوانین و مقررات اداری.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاکی از آن است برخی عوامل بهعنوان موانع ارتباط مؤثر، اثر منفی بر ایجاد و تحقق ارتباط مؤثر دارند و برخی دیگر اثر مثبت. برخی عوامل، بهطور مستقیم مهارتهای ارتباطی هستند که باید فرا گرفته شوند و یا وجود آنها در فرد تقویت شود و برخی دیگر عواملی هستند که زمینه بروز و حفظ ارتباط مؤثر را فراهم میکنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي