رضا اکبرنژاد، مریم اخوتی، کامبیز بهاءالدین بیگی، شهرام صدقی،
دوره 1، شماره 2 - ( 4-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: تصویر بهعنوان شکلی از مدرک که میتواند حجم قابلتوجهی از اطلاعات را منتقل کند بهخصوص در حوزه پزشکی از اهمیت خاصی برخوردار است. ویژگیهای متفاوت تصاویر و الگوریتمهای مختلف جستجو در سیستمهای بازیابی تصاویر پزشکی و نبود مرجعی جهت ارزیابی کیفیت بازیابیهای انجام شده، همه انجام یک تحلیل ساختار یافته در حوزه سیستمهای بازیابی تصاویر پزشکی را ضروری مینماید. هدف از این پژوهش تحلیل ساختار یافته سیستمهای بازیابی تصاویر پزشکی در مقالات بین سالهای 2011 – 2000 میباشد
روش: عمدهترین پایگاه های علمی شاملScopus ، MEDLINE، Web of Knowledge (ISI) و Google Scholar با استفاده از کلیدواژههای استاندارد و واژههای مربوط به زبان انگلیسی در فاصله زمانی 2000 تا 2011 مورد جستجو قرار گرفتند. تمامی مقالات یافت شده، با استفاده از فرم ارزیابی نقادانه استاندارد مورد بررسی و نمره گزاری قرار گرفته و مقالاتی که بیش از نصف نمره کیفیت را دریافت کردهاند، واجد شرایط ورود به مراحل بعد بودند. سپس، دادههای مهم مربوط به مطالعات استخراج شده و دستهبندی گردیدند.
یافتهها: تعداد 86 مقاله بررسی شده به سه گروه عمده تقسیم شدند. گروه اول به معرفی سیستمهای جدید بازیابی تصاویر پزشکی پرداخته بودند (45%)، گروه دوم چارچوب جدیدی برای سیستمهای اصلی بازیابی تصاویر پزشکی ارائه داده بودند (40%) و گروه آخر از مطالعات نیز ارزیابی سیستمهای بازیابی تصاویر پزشکی را بر عهده داشتند (15%). طی سالهای 2011 – 2000 با رشد تولیدات علمی این حوزه مواجه هستیم و در سال 2009 رشد چشمگیری داشته است. نتایج این مطالعه نشان داد که سیستمهای بازیابی تصاویر پزشکی به سمت بازیابی مبتنی بر محتوا (66%) و رویکرد ترکیبی (هم مبتنی بر متن و هم مبتنی بر محتوا) (20%) سوق پیدا کردهاند.
نتیجهگیری: با توجه به مطالعات انجام گرفته میتوان گفت که با بهکارگیری سیستمهای تصاویر پزشکی در کنار سیستمهای پشتیبان تصمیمگیری و سایر سیستمهای اطلاعاتی و ارتباطی بیمارستانی میتوان به کادر بالینی مراکز درمانی و بهداشتی برای ارائه بهتر و مؤثرتر در خدمات و در امر تشخیص کمک کرد. از سوی دیگر این سیستمها میتوانند در حوزه آموزش و پژوهش نیز نقش مهمی ایفا نمایند. هرچه سیستمهای تصاویر پزشکی به سمت تخصصیتر شدن در حوزهای خاص برده شوند و با ویژگیهای تصاویر جدید طراحی شده باشند به همان نسبت در اهداف خود موفقتر خواهند بود.
داود حاصلی، اکرم تقیپور، محمدرضا اسمعیلی گیوی، رضا اکبرنژاد،
دوره 7، شماره 4 - ( 12-1399 )
چکیده
هدف: هدف این پژوهش، طبقهبندی مؤلفههای کیفیت خدمات سروکوآل در کتابخانههای عمومی بر اساس مدل رضایت مشتری کانو و اولویتبندی آنها براساس تحلیل تأثیر عملکرد نامتقارن است. همچنین تعیین طبقهبندی مؤلفههای سروکوآل برحسب گروههای کاربران نیز دیگر هدف این پژوهش است.
روش: روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری دادهها پیمایشی- توصیفی است. جامعه مورد مطالعه شامل اعضای فعال 15 سال و بالاتر در پنج کتابخانه عمومی شهری شهرستان قائمشهر است که با روش نمونهگیری طبقهای تصادفی تعداد 300 پرسشنامه وارد تحلیل شد. ابزار پژوهش شامل دو پرسشنامه سنجش رضایت مشتری و پرسشنامه سروکوآل بود.
یافتهها: اولویت اقدامات کتابخانههای عمومی شامل 1) افزایش سطح عملکرد ویژگیِ عملکردی پاسخگویی، 2) افزایش سطح عملکرد ویژگیِ انگیزشی ابعاد فیزیکی، 3) حفظ سطح عملکرد ویژگیِ اساسی مسئولیتپذیری، 4) حفظ سطح عملکرد ویژگیِ انگیزشی قابلیت اعتماد، و 5) حفظ سطح عملکرد ویژگیِ انگیزشی همدلیوتوجه شناسایی شد. همچنین طبقهبندی ویژگیها براساس ویژگیهای جمعیتشناختی نشان داد رضایت زنان در همه ویژگیها بیشتر از مردان جلب شده است، با افزایش سن و تحصیلات، رضایت کاربران از خدمات کتابخانه بیشتر شده است و با افزایش میزان سابقه استفاده از کتابخانه، میزان رضایت کاربران از ابعاد فیزیکی و قابلیت اعتماد افزایش و میزان رضایت از همدلیوتوجه کاهش یافته است.
نتیجهگیری: سنجش رضایت کاربران با استفاده از مدل کانو و تحلیل تأثیر عملکرد نامتقارن در مقایسه با ضریب رگرسیونی خطیِ قادر به تعیین اولویت اقدامات براساس عملکرد مثبت و منفی است. همچنین این پژوهش نشان داد میزان رضایت از خدمات کتابخانههای عمومی براساس گروههای مختلف کاربران میتواند متفاوت باشد و لازم است کتابخانههای عمومی و کتابداران در ارائه خدمات به گروههای مختلف کاربران از نظر جنسیت، سن، تحصیلات و سابقه استفاده استفاده از کتابخانه و رفتار با آنها، اقدامات ویژه و منحصربهفردی را مد نظر قرار دهد.