ابراهیم آریانی قیزقاپان، عادل زاهد بابلان، پروانه محمدی، مهدی معینی کیا،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش میانجی سرمایه اجتماعی در رابطه بین کاربست شبکه اجتماعی مجازی و رفتارهای تسهیم دانش در فضای مجازی انجام گرفت.
روش پژوهش: این پژوهش از نظر راهبرد اصلی، کمی، از نظر راهکار اجرایی، میدانی و از نظر تکنیک تحلیلی، توصیفی- پس رویدادی بود. جامعه آماری را دانشجویان تحصیلات تکمیلی کاربر شبکه اجتماعی تلگرام در دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی ۱۳۹۵-۱۳۹۶ تشکیل میداد. روش نمونهگیری از نوع اتفاقی (در دسترس) بود. حجم نمونه با توجه به مدل کرجسی- مورگان و با در نظر گرفتن خطای ۰۵/۰ =α، ۲۱۰ نفر در نظر گرفته شد. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه کاربست شبکههای اجتماعی مجازی (با پایایی ۷۰/۰ =α)، پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (۱۹۹۸) (با پایایی ۹۳/۰ = α) و پرسشنامه تسهیم دانش بهلول (۱۳۹۲) (با پایایی ۹۳/۰ = α) استفاده شد. روایی ابزارها با نظر اساتید علوم تربیتی و روانشناسی تأیید گردید. داده ها با استفاده از دو نرم افزار Spss vs. ۲۲ و lisrel. ۸,۵۰و با روش مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که مدل ارائه شده از برازش مناسب و مطلوبی برخوردار است (٩٦/٢= ،x۲/df، ۹۳/۰= GFI، ۹۲/۰= AGFI، ۹۱/۰= CFI، ۹۳/۰= NFI، ۰۸۱/۰= RMSEA) و مؤلفه کاربست شبکه اجتماعی مجازی به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق مؤلفه سرمایه اجتماعی بر رفتارهای تسهیم دانش در فضای مجازی تاثیر معنیدار دارد (۰۵/۰>p).
نتیجه گیری: شبکه اجتماعی تلگرام با اتکا به ظرفیت فرامتنی خود در ارتباطهایی که شکل داده است باعث توسعه رفتار اشتراک گذاری دانش کاربران در فضای مجازی شده است. بنابراین آموزش و نظارت کارشناسانه و مستمر بر فضای این شبکهها و برنامهریزی برای آینده میتواند پیشنهادی اساسی برای دستاندرکاران حوزه مجازی باشد.