سمیه قویدل، امیر حسین صدیقی،
دوره 7، شماره 2 - ( 9-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: معماری اطلاعات یک فراروش سازماننگر است که در چارچوبی یکپارچه، اطلاعات تخصصی سازمان را با نگرش راهبردی مورد استفاده قرار میدهد و با کسب و ارتقا فنآوری اطلاعات جدید، مدیریت منابع سازمان را مقدور میسازد. لذا ضروری است بخشی از چارچوب فرایندهای فعلی سازمان و صنعت بیمه قرار گیرد.
روش پژوهش: روش پژوهش حاضر از نوع ترکیبی است که در آن از ارزشیابی، مشاهده و تجربه پژوهشگر، سیاهه وارسی، تحلیل محتوای کیفی و بررسی تحلیلی وبگاه استفاده شده است. جامعه آماری، وبگاه سازمان بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران (م.ج.ا.ا.) است که در آن عناصر چهارگانهی معماری اطلاعات شامل سیستمهای سازماندهی، برچسبزنی، پیمایش و جستجو بر حسب سه مولفه بافت، محتوا و کاربر، بررسی شده است.
یافتهها: بر اساس یافتههای پژوهش، نمره سیاهه وارسی وبگاه بیمه م.ج.ا.ا. در بخش سیستم سازماندهی برابر با 17 امتیاز است. درصد انطباق سوالات مثبت جواب داده شده به تعداد کل سوالات قابل پاسخ این بخش معادل با45/94%، در سیستم برچسبزنی 54/38%، در سیستم پیمایش معادل 53/84% و نتیجه سیستم جستجو 45/65% است. نتایج حاکی از آن است که وبگاه بیمه از منظر سیستم سازماندهی و جستجو دارای وضعیت متوسط رو به ضعیف و در سیستم برچسبزنی و پیمایش وضعیتی متوسط دارد.
نتیجهگیری: معماری اطلاعات پایه و اساس معماری سیستمهای اطلاعاتی را از سطح زیربنایی تا سطح رابط کاربری، و برای بهبود و تعالی سازمان فراهم میآورد. سیاهه وارسی مورد استفاده در این پژوهش میتواند جهت ارزیابی وبگاههای سازمانی مفید واقع شده، ارزشافزوده برای سازمان بههمراه داشته و راهگشای ارتقای برنامهریزیها و تصمیمگیریهای راهبردی سیاستگذاران سازمان باشد.
داود حاصلی، سمیه قویدل، نصرت ریاحینیا،
دوره 8، شماره 1 - ( 3-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: عملکرد و مشارکت دانشگاهها از طریق انتشارات علمی و شاخصهای علمسنجی قابل اندازهگیری است. هدف این مقاله توصیف وضعیت انتشارات دانشگاه خوارزمی و کشف بازیگران مهم شبکههای همکاری علمی این دانشگاه در سه سطح پژوهشگران، سازمانها و کشورها در پایگاه استنادی وبآوساینس در بازه زمانی 1994 تا 2020 است.
روش: این مقاله مطالعهای علمسنجی است. تعداد 4734 رکورد برای دانشگاه خوارزمی با در نظر گرفتن اسامی نگارشی مختلف دانشگاه از پایگاه وبآوساینس در دو فرمت تکست و اکسل استخراج شده است. مصورسازی دادهها با استفاده از نرمافزار علمسنجی وسویوور و منبع GunnMap انجام شده است.
یافتهها: یافتهها نشان داد هر مدرک دانشگاه خوارزمی به طور متوسط 10.68 استناد دریافت کرده است و شاخص اچ دانشگاه خوارزمی 75 است. روند انتشار مدارک و دریافت استنادات براساس سال صعودی است. پنج حوزه موضوعی پُرکار شامل حوزههای مهندسی، شیمی، فیزیک، ریاضیات و علوم رایانه هستند. از نظر میزان همکاری علمی در میان سازمانهای ایرانی، دانشگاههای آزاد اسلامی، تهران، تربیت مدرس، در میان سازمانهای خارجی دانشگاههای پوترای مالزی، کالیفرنیای آمریکا و مونترال کانادا و در بین کشورها، آمریکا، کانادا و انگلستان در رتبه اول تا سوم هستند. وحید وطنپور، محمدحسین مجلسآراجهرمی و عادله دیوسالار سه نویسنده برتر دانشگاه هستند. وحید وطنپور مؤثرترین پژهشگر دانشگاه از نظر شاخصهای کمّی و کیفی است. شبکه همکاری اصلی پژوهشگران مربوط به حوزههای شیمی (شیمی آلی و پلیمر/ تجزیه و کاربردی)، زیستشناسی، مهندسی صنایع و مهندسی است. بازیگران اصلی شبکه همکاری با سازمانها، مؤسسات ایرانی و بیشتر در شهر تهران هستند. هر چند همکاری دانشگاه خوارزمی با کشورهای دیگر در حد قابل قبول نیست اما ترسیم شبکه همکاری کشورها نشان میدهد همکاری علمی در سطح بینالمللی در حال توسعه است. همچنین همکاری علمی با سازمانهای ایرانی و بهویژه سازمانهای خارجی باعث افزایش استناد به مدارک دانشگاه خوارزمی شده است.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج لزوم همکاری علمی در سطح بینالمللی در دانشگاه بیشتر احساس میشود. همچنین خروجی کیفی از پروژههای دانشجویان تحصیلات تکمیلی در سطح قابل قبول نیست و باید توجه بیشتری به این امر شود.