صالح رحیمی، فرامرز سهیلی، رویا مهدی پور، فاطمه رحیمی،
دوره 8، شماره 3 - ( 8-1400 )
چکیده
هدف: این پژوهش با هدف تعیین نگرش کتابداران کتابخانههای عمومی استان ایلام در مورد حریم خصوصی برخط انجام شده است.
روش: این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ نحوهی جمعآوری دادهها یک پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی است. در این پژوهش، 136 نفر از کتابداران کتابخانههای عمومی استان ایلام بهعنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری دادهها از پرسشنامه تومن و مککینن (2018) استفاده شد. پایایی این پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ برابر با 91/0 بهدست آمد. بهمنظور تجزیه و تحلیل دادهها، از جداول توزیع فراوانی و آزمون آماری کای- دو در نرمافزار اسپیاساس استفاده گردید.
یافتهها: کتابداران از اینکه دولت و شرکتها اطلاعات شخصی زیادی درباره آنها گردآوری میکنند، نگران هستند و بر این باورند که سازمانها و مؤسسات دولتی نباید اطلاعات شخصی افراد را با اشخاص ثالث بهاشتراک بگذارند، مگر با مجوز خود فرد.
نتیجهگیری: در مورد حریم خصوصی در کتابخانه نگرانیهای بسیاری وجود دارد که این میزان از نگرانی در طی پنج سال گذشته افزایش یافته است. در کتابخانههای عمومی سواد حریم خصوصی برخط به کاربران و کتابداران آموزش داده نمیشود و برخی از کتابداران معتقدند که کتابخانه در زمینه حفظ اطلاعات خصوصی کاربران سیاستی ندارد. کتابخانههای عمومی استان ایلام باید اقدامات جدیتر در راستای حفظ حریم خصوصی برخط کتابداران و کاربران انجام دهند و سیاستهایی را در این زمینه تدوین کنند و نیز سیاستهای موجود بهخوبی برای کتابداران تشریح شود.