زهرا خواجه علی جهانتیغی، زهرا اباذری، زهره میرحسینی، فهیمه باب الحوائجی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت خودمراقبتی برای افراد ، هدف پژوهش ارائه مدل مناسب برای اطلاعرسانی خود مراقبتی به بیماران در نظام اطلاعرسانی پزشکی کشور میباشد.
روش: این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی، ازنظر نحوه جمعآوری دادهها به شکل کمی و ازنظر روش اجرای پژوهش از نوع پیمایشی مقطعی می باشد. جامعه آماری کمی، شامل کادر پزشکی و درمانی بیمارستانهای آموزشی درمانی ایران میباشد. براساس حجم جامعه آماری ۵۰۰۰ هزار نفری و براساس فرمول کوکران تعداد ۳۵۶ نفر نمونه اولیه تعیین شد. ابزار گرداوری داده های تحقیق ، پرسشنامه استاندارد تحقیق کیفی خواجه علی و همکاران(۲۰۲۰) می باشد که شامل ۲ بعد، ۱۴ مؤلفه و ۹۲ سوال بود.
یافته ها: بر اساس تحلیل عاملی انجام شده در نرم افزار AMOS کلیه پارامترهای مدل تحلیل عاملی اطلاع رسانی و خودمراقبتی در سطح اطمینان ۹۵ درصد معنا دار می باشند و مدل از برازندگی مطلوبی برخوردار است. در بعد خود مراقبتی، مؤلفههای خود مراقبتی خدمات درمانی دارای وزن ۰/۴۲۲ و در مؤلفه اصلاح ۰/۹۲۴ و در مراقبتهای رفتاری ۴۱۷ / ۰ به دست آمده است. ضمناً برای مؤلفه مشارکت در مراقبت ۰/۹۲برای پیشگیری ۰/۸۹۷، مؤلفه مراقبتهای فردی ۰/۴۸۲ برای مؤلفه رضایت ۰/۴۴۸و مراقبتهای محیطی ۰/۵۰۲ برای سلامت ۰/۸۵۲ بهدستآمده است. در مورد بعد اطلاعرسانی برای مؤلفه دانش و معرفت ۰/۹۰۷، برای پردازش ۰/۸۵۲ برای توزیع اخبار ۰/۸۸۷برای آگاهی ۰/۷۹۸بهدستآمده است. ضمناً برای ابعاد اطلاعرسانی و خود مراقبتی به ترتیب وزن ۰/۶۹ و ۰/۷۷بهدستآمده است.
نتیجه گیری: در این مدل، وظیفه اصلی مراقبت از بیماران مزمن بر عهده تیم مراقبت اولیه است و پزشکان مراقبت اولیه ، بخش قابل توجهی از وقت خود را صرف مراقبت از بیماران مزمن میکنند. از آنجا که در این مدل، مراقبت از بیماران در واحدهای ارائه خدمت که خود جزئی از نظام سلامت هستند ، رخ میدهد و نظام سلامت هم جزئی از جامعهی بزرگتر در برگیرنده آن است، نوعی مراقبت مشارکتی در جریان است. یکی از مهمترین نتایج پژوهشهای رفتار اطلاعاتی کمک به متخصصان علم اطلاعات است تا بتوانند از نیازهای اطلاعاتی جامعه هدف خود مطلع شده تا از آن طریق بتوانند برنامهریزی لازم برای تهیه منابع اطلاعاتی برای خود مراقبتی بیماران نظام اطلاعرسانی پزشکی کشور انجام دهند. با توجه به مدل به دست آمده ، مراقبت مشارکتی می تواند در راستای مراقبت از بیماران و اطلاع رسانی خودمراقبتی به آنان نتیجه مطلوبی در نظام اطلاع رسانی پزشکی کشور به بار آورد .