2 نتیجه برای اینترنت اشیا
دکتر علیرضا شهرکی، خانم وجیهه بهرامی،
دوره 0، شماره 0 - ( 3-1401 )
چکیده
زمینه و هدف: اینترنت اشیا به عنوان یکی از فناوریهای کارآمد و فراگیر که همواره در حال گسترش است، شناخته شدهاست. برای بهکارگیری و استفاده اثربخش از آن، نیاز است که با قابلیت های این فناوری و اهمیت هر یک از آنها آشنا شد. لذا این پژوهش با هدف شناسایی و رتبه بندی قابلیتهای اینترنت اشیا در بخش صنعت با بهره گیری از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره صورت گرفت.
مواد و روش ها: این پژوهش پژوهشی کاربردی از لحاظ هدف، پژوهشی کتابخانه ای-میدانی از لحاظ جمع آوری دادهها و پژوهشی کمی-کیفی از لحاظ تجزیه و تحلیل دادهها است. در این پژوهش شناسایی قابلیتهای فناوری اینترنت اشیا در سه دسته قابلیتها، مزایا و چالشها با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش دلفی از طریق نظرسنجی از خبرگان صورت گرفت. جمع آوری دادهها از طریق پرسشنامه ها مقایسات زوجی معیارها بر اساس طی 9 تایی ساعتی با نظر سنجی از خبرگان انجام شد و سپس وزن دهی و رتبه بندی هر یک از قابلیتها با روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در محیط نرم افزار Expert Choice انجام شد.
یافته ها: نتایج تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش نشان داد که از بین سه معیار اصلی، موانع و چالش ها، مزایا و قابلیتها به ترتیب بیشترین درجه اهمیت را دارا هستند. همچنین از بین زیر معیارهای موانع و چالش ها، امنیت و سیستم عامل بیشترین اهمیت و سازگاری کمترین اهمیت را دارا بود. در بین زیر معیارهای قابلیت ها، هوش مصنوعی و ارتباطات بیشترین و حسگرها کمترین میزان و رتبه وزنی را کسب کردند. همچنین در بین مزایا، صرفه جویی در زمان و کاهش هزینه ها بیشترین و بهبود فرآیندها دارای کمترین رتبه و درجه اهمیت شناخته شدند.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که برای بهکارگیری هر چه مفیدتر و اثربخش تر فناوریهایی مانند اینترنت اشیا در بخش های تولیدی از جمله بخش صنعت، نیاز به شناسایی قابلیتها، مزایا و موانع این فناوری میباشد. با تعیین درجه اهمیت و تاثیرگذاری هر یک از این معیارها، انتخاب و در اولویت قرار دادن آن جنبه از فناوری جهت پیاده سازی مشخص میگردد. لذا نتایج این پژوهش علاوه بر شناساندن قابلیتها، مزایا و موانع به کارگیری این فناوری، اولویت هر یک از معیارها را از لحاظ اهمیت آنها نیز مشخص ساخت.
صفیه طهماسبی لیمونی،
دوره 7، شماره 4 - ( 12-1399 )
چکیده
هدف: کشف مؤلفههای بسترساز و زمینهای کاربردپذیری اینترنت اشیاء در کتابخانههای ایران با رویکرد کیفی و براساس نظریهی دادهبنیاد است.
روش پژوهش: پژوهش حاضر به روش کیفی و بر اساس تئوری برخاسته از زمینه انجام شده است. اطلاعات از طریق مصاحبهی نیمهساختاریافته با 13 نفر از اعضای هیاتعلمی رشته علم اطلاعات و دانششناسی بر پایه روش هدفمند و زنجیرهای گردآوری شد. برای روایی پژوهش از روش پاسخگو و برای پایایی از روش بین دوکدگذار(شاخص تکرارپذیری) استفاده شده است.
یافتهها: با بررسی متون و گزارههای بهدستآمده از مصاحبهها تعداد 7 مؤلفهی زمینهای کاربردپذیری اینترنت اشیاء در کتابخانههای ایران از 36 مقولات و مفاهیم شناسایی شدند که عبارتنداز: ارتباط و تبادل اطلاعات، آگاهی و شناخت، هوشمندسازی، یافتپذیری اطلاعات، سواد اطلاعاتی، خوداتکایی و خودکارسازی و ساختارها و زیرساختها .
نتیجهگیری: مؤلفههای زمینهای شناسایی شده بستر مناسب را برای حاکمیت و تحقق پدیده اصلی کاربردپذیری اینترنت اشیاء در کتابخانههای ایران مهیا میسازند. بر اساس نتایج حاصله مدل پارادایمی و نظری کاربردپذیری اینترنت اشیاء در کتابخانههای ایران ترسیم و ارائه میگردد. با مشخص شدن مؤلفههای زمینهای و ارتباط آنها در مدل نظری و بر اساس نگرش مصاحبهشوندگان کتابخانههای ایران میتوانند از آن برای استقرار و پیادهسازی اینترنت اشیاء استفاده کنند.