۱ نتیجه برای شاخص ارزیابی
محمد مرادی، مجتبی مازوچی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر، ارائه یک روش ارزیابی دادههای دولتی باز با در نظر گرفتن ابعاد و شاخصهای جامع و کامل، محاسبه وزن و اهمیت هر شاخص، بررسی وضعیت کشور در این حوزه، خوشهبندی سازمانها و ارائه یک مدل طبقهبندی به منظور پیشبینی وضعیت سازمانها در ارائه دادههای دولتی بصورت باز است.
روش پژوهش: این پژوهش بر مبنای هدف، از نوع کاربردی است. از مطالعات کتابخانهای به منظور استخراج ابعاد و شاخصهای ارزیابی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه مقالات مرتبط با شاخصهای ارزیابی دادههای دولتی باز است. از روش نمونهگیری احتمالی از نوع نمونههای تصادفی ساده استفاده شده است و ۱۰ مقاله در این حوزه مورد بررسی قرار گرفته است. روش میدانی و استفاده از تکنیکهای تصمیمگیری چندشاخصه به منظور محاسبه وزن و اهمیت هر شاخص به کار گرفته شده است. پس از استخراج دادههای سازمانها از دو سامانه کاتالوگ ملی و مجموعه دادههای باز و کاربردی و سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، از تکنیکهای داده کاوی به منظور خوشهبندی و ایجاد یک مدل طبقهبندی استفاده شده است.
یافتهها: بر اساس مطالعات و بررسی مقالات، ۱۵ شاخص ارزیابی دادههای دولتی باز شامل «اصالت دادهها»، «باز بودن مجوز»، «بروز بودن»، «میزان دسترسی به داده»، «کامل بودن فراداده»، «تعداد مجموعه داده»، «باز بودن قالب»، «تبعیضآمیز نبودن»، «قابل فهم بودن»، «تعداد دستههای داده»، «رایگان بودن»، «عدم وجود دادههای از دست رفته»، «امکان درخواست داده»، «تجسمی بودن» و «بازخوردپذیری» استخراج شدند. با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، وزن شاخصها محاسبه شد که پس از نرمالسازی، مجموع وزن ۱۵ شاخص استخراج شده برابر با یک بود. شاخصهای «اصالت دادهها» با وزن ۰,۱۶۵، «باز بودن مجوز» با وزن ۰.۱۲۴ و «بروز بودن» با وزن ۰.۱۰۹ به ترتیب رتبههای اول تا سوم را در بین ۱۵ شاخص ارزیابی کسب کردند. همچنین بر اساس وزن شاخصهای ارزیابی بدست آمده و استخراج دادههای ۳۵۸ سازمان مطابق با ۱۵ شاخص ارزیابی استخراج شده از دو سامانه کاتالوگ ملی و مجموعه دادههای باز و کاربردی و سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات به محاسبه وزن سازمانها پرداخته شد که پس از نرمالسازی، مجموع وزنها برابر با یک بود. «سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی» با وزن ۰.۰۸۸، «مرکز آمار ایران» با وزن ۰.۰۶۲ و «سازمان زمینشناسی» با وزن ۰.۰۵۸ به ترتیب رتبههای اول تا سوم در بین ۳۵۸ سازمان و موسسه دولتی بررسی شده بر اساس ترکیب شاخصها و وزن شاخصها بودند.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش شامل استخراج جامع شاخصهای ارزیابی، محاسبه وزن و اهمیت هر شاخص، بررسی وضعیت موجود سازمانها و موسسات دولتی داخل کشور و مدل طبقهبندی ایجاد شده میتواند به مدیران در شناخت وضع موجود و بهبود آن و در نتیجه افزایش تعامل شهروندان با دادههای دولتی باز به عنوان نوعی از تعامل انسان و اطلاعات کمک نماید