زمینه و هدف: رابط کاربر، واسطه بین محیط رایانه ای و انسان بوده و توجه به عناصر گرافیکی و معیارهای طراحی، رضایت کاربران را در پی دارد. این پژوهش، مقالات فارسی منتشرشده در حوزه تجربۀ کاربری در نمادها و نشانه های تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن را بررسی نموده است.
روش: این پژوهش بر مبنای روش پریزما، از طریق مطالعه مرور نظاممند انجامشده است. پس از جستجوی اولیه، تعداد ۸۶ مقاله منتشرشده در پایگاهها اطلاعاتی و نشریههای فارسیزبان و نیز کنفرانسهای این حوزه، به دست آمد که پس از غربالگری، ۶۱ مقاله جهت مطالعه و تحلیل، انتخاب شدند.
یافته ها: بهطورکلی ۱۳۲ پژوهشگر در این حوزه فعالیت نمودند که این مجموعه را، ۸۳ نفر مرد و ۴۹ نفر زن تشکیل میدهند. میزان مشارکت مردان (۶۳%) و زنان (۳۷%) اندازهگیری شد. سه نشریه کتابداری و اطلاعرسانی با فراوانی ۹ مقاله، تعامل انسان و اطلاعات ۸ مقاله و مطالعات ملی کتابداری و سازماندهی اطلاعات با ۷ مقاله بیشترین منابع انتشاردهنده مقاله در حوزه تجربه کاربری در نمادها و نشانهای تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن بودند. گرچه استفاده از هر سه رویکرد کمّی، کیفی و ترکیبی در بین پژوهشگران حوزه تجربه کاربری در نمادها و نشانههای تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن مرسوم است اما بیشتر پژوهشهای صورت گرفته در این حوزه از روشهای پیمایشی و رویکرد کمّی بهره بردهاند.
نتیجهگیری: تحلیل موضوعی منابع منتشرشده در حوزه موضوعی تجربه کاربری در نمادها و نشانههای تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن نشان داد که نویسندگان این حوزه به موضوعاتی همچون اپک، اپلیکیشن، احساس و ادارک مشتری، رابط کاربر گرافیکی، بازی موبایلی، پایگاههای اطلاعاتی، پژوهشهای شناختی، تجربه کاربری، تعامل انسان و رایانه، تلفن همراه، رایانه، ردیابهای چشمی، رسانه تعاملی، رسمالخط فارسی، طراحی رابط کاربر گرافیکی، طراحی وبسایت، فرهنگ بصری دیجیتال، فناوری رسانه، کاربردپذیری رابط کاربری و.. در مقالات و آثار خود پرداختهاند.