دوره 7، شماره 3 - ( دوره هفتم، شماره سه، پاییز 1398 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 25-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mombeyni S, Haji Yakhchali A, Shehni yailagh M, Maktabi G. Psychometric properties of the Persian form of Imagination Questionnaire. JCP 2019; 7 (3) :16-25
URL: http://jcp.khu.ac.ir/article-1-3212-fa.html
ممبینی شریف، حاجی یخچالی علیرضا، شهنی ییلاق منیجه، مکتبی غلامحسین. ویژگی‌های روانسنجی، پرسش‌نامه، تخیّل. فصلنامه روانشناسی شناختی. 1398; 7 (3) :16-25

URL: http://jcp.khu.ac.ir/article-1-3212-fa.html

دانشگاه شهید چمران اهواز ، www.sharifmombeyni@gmail.com
با توجه به اینکه تخیل می‌تواند به پیشرفت تحصیلی و خلاقیت دانش‌­آموزان کمک کند و باعث شکوفایی استعدادها و پرورش ایده‌­ها شود هدف از پژوهش حاضر اعتباریابی پرسشنامۀ­ تخیّل لیانگ، سو، چانگ و لین بود. روش پژوهش، همبستگی و جامعۀ آماری پژوهش حاضر، همۀ دانش‌آموزان سال دوم متوسطه شهر اهواز بود. برای انجام پژوهش تعداد 300 دانش‌­آموز (150 پسر و 150 دختر) به روش نمونه‌گیری تصادفیِ چند مرحله‌­ای، انتخاب شدند. برای سنجش تخیّل از پرسشنامۀ تخیّل لیانگ، سو، چانگ و لین استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد 10 گویه در قالب دو عامل تخیّل خلاق و تخیّل بارآور، مقیاس تخیّل را تشکیل می‌دهند.  همچنین نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که مؤلفه‌های تخیّل خلاق و تخیّل بارآور با توان خوبی تخیّل را اندازه‌گیری می­‌کنند. تحلیل پایایی و روایی مؤلفه‌های تخیّل نشان داد که سؤالات در سنجش مؤلفه‌های تخیّل از دقت کافی برخوردارند. ضرایب پایایی به روش آلفای کرونباخ و تنصیف بین  66/0 تا 70/0 گزارش شد که نشان داد هر دو مؤلفه در تعیین سازۀ تخیّل از دقت لازم برخوردارند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که پرسشنامۀ مذکور از روایی و پایایی خوبی برخوردار و برای سنجش تخیّل مناسب است. پرسشنامۀ تخیّل در جامعۀ دانش‌آموزان ایرانی از ویژگی­‌های روان‌سنجی قابل قبولی برخوردار است و پژوهشگران می­‌توانند از آن به عنوان ابزاری معتبر در اندازه‌گیری تخیّل استفاده کنند.
واژه‌های کلیدی: اعتباریابی، تخیّل، روانسنجی
دریافت: 1398/11/9 | پذیرش: 1399/3/14 | انتشار: 1399/3/14

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه روانشناسی شناختی می باشد.