جلد 18، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 88-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Margan B, Fereidooni D. Evaluation of rock burst phenomena in tunnel sites using experimental and semi-experimental methods – A case study: Haji-Abad tunnel in Hormozgan province. Journal of Engineering Geology 2024; 18 (1) :71-88
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3080-fa.html
مرگان بهروز، فریدونی داود. ارزیابی وقوع پدیده انفجار سنگ در ساختگاه تونل‌ها با روش‌های تجربی و نیمه تجربی - مطالعه موردی: تونل حاجی‌آباد در استان هرمزگان. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1403; 18 (1) :71-88

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3080-fa.html

1- دانشگاه دامغان
2- دانشگاه دامغان ، d.fereidooni@du.ac.ir
در این پژوهش به جنبه‌های مختلف پدیده انفجار سنگ در ساختگاه تونل حاجی‌آباد در استان هرمزگان پرداخته شده است. با توجه به اینکه ساختگاه این تونل از نظر شرایط زمین‌شناسی در یک محیط تکتونیزه فعال قرار گرفته و دارای سنگ‌های توده‌ای با استقامت بالا تا زون‌های گسلی خردشده است و نیز عمق قرارگیری تونل در بعضی از قسمت‌ها به بیش از 100 تا 253 متر می‌رسد، اهمیت مطالعه و بررسی پدیده انفجار سنگ برای ایمنی جان نیروی کار و تجهیزات و پایداری این تونل بسیار مهم می‌باشد. بدین منظور، ابتدا ساختگاه تونل حاجی‌آباد از لحاظ شرایط زمین‌شناسی مهندسی با استفاده از روش توصیف ژئوتکنیکی مبنا (BGD) به ده واحد تقسیم شده است که شامل هشت واحد T1 تا T8  و دو زون خورد شده Tf1 و Tf2 است. سپس با استفاده از روش‌های تجربی و نیمه تجربی متداول، پدیده انفجار سنگ در ساختگاه تونل  مورد ارزیابی قرار گرفته است. در روش تجربی از معیار گوئل و همکاران استفاده شده است که بر اساس آن در هیچ‌یک از واحدهای تونل پدیده انفجار سنگ رخ نمی‌دهد. با استفاده از روش‌های نیمه تجربی شامل معیار انرژی الاستیک خطی واحدهای ساختگاه تونل در محدوده پدیده انفجار خیلی کم تا متوسط و با استفاده از معیار تنش مماسی، واحدهای ساختگاه در محدوده متوسط تا خیلی شدید و بر اساس معیار تنش‌ها این واحدها در محدوده متوسط تا شدید و در نهایت با استفاده از معیار تردی تمام واحدهای ساختگاه در محدوده انفجار شدید قرار می‌گیرند.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین شناسی مهندسی
دریافت: 1402/11/11 | پذیرش: 1403/2/30 | انتشار: 1403/3/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.