4 نتیجه برای آزمایش نفوذ
حسین ملاعباسی، فرزین کلانتری،
جلد 6، شماره 2 - ( 11-1391 )
چکیده
سرعت موج برشی از مهمترین پایۀ خصوصیات مهندسی خاک در ارتباط با مدولهای برشی خاک است. در بسیاری از حالتها تعیین سرعت موج برشی بهوسیلۀ آزمایشهای صحرایی ترجیح داده میشود که میتوان آزمایش نفوذ استاندارد را مثال زد. عدم قطعیت در اندازهگیری و تخمین پارامترهای مؤثر همواره بهعنوان یک مسئله مطرح است و روشهای آماری گوناگونی برای در نظرگرفتن این عدم قطعیت ارائه شده است. در این مقاله یک روش نوین با تکیه بر بهینهسازی توانمند برای در نظر گرفتن اثر عدم قطعیت ارائه شده است. برای دستیابی به اهدف این روش یک مجموعه داده که مشتمل بر 326 داده منطقه آداپازاری ترکیه را از منابع معتبر گردآوری گردید. تکنیک استفاده شده در این تحقیق بر اساس مدل توانمند کمترین مربعات خطا که یک مسئلۀ از نوع مخروطی درجه دوم است بهکمک روش نقطه درونی حل میشود، است. با توجه به نرم فروبنیوس دادهها معیارعدم قطعیت معرفی گردیده و برای ضرایب ثابت روابط ارزیابی شد. در انتها نتایج مدلهای جدید با روابط آماری متداول مقایسه شد و مزایا و امکانات مدل پیشنهادی برجسته گردید.
مهدی خداپرست،
جلد 9، شماره 1 - ( 1-1394 )
چکیده
آزمایش نفوذسنجی دینامیکی یکی از آزمایشهای مهم محلی در پژوهشهای ژئوتکنیک است و در بسیاری موارد که عمق مورد نظر برای بررسی لایههای خاک خیلی زیاد نباشد، استفاده میشود. در کشور ما چند سالی است که این آزمایش بهطور گستردهای جایگزین آزمایش نفوذ استاندارد شده است. در این مقاله ضمن ارائه تجربههای در ارتباط با بهکارگیری انواع نفوذسنجهای دینامیکی و بیان ایرادها و خطاهایی که در استفاده از این آزمایش رخ میدهد سعی میشود دقت این آزمایش در خاکهای ریزدانه بررسی شود. مهمترین نوآوری و دستآورد این تحقیق ارائه روابط تجربی جدیدی بین پارامترهای مقاومت دینامیکی مخروط با مقاومت برشی زهکشی نشده و همچنین با درصد تراکم در خاکهای ریزدانه است. در نهایت امیدواریم نتایج این تحقیق منجر به اصلاح ایرادهای موجود در استفاده از این آزمایش و توسعۀ بیشتر آن در شناسایی محلی خاکهای ریزدانه شود.
ابراهیم احمدی ششده، اکبر چشمی،
جلد 9، شماره 3 - ( 7-1394 )
چکیده
تعیین مقاومت فشاری تکمحوری (UCS) سنگ در بیشتر پروژههای مهندسی ضروری است. در حفاریهای عمیق برای دستیابی به منابع هیدروکربوری و یا حفاریهای اکتشافی برای تونلهای عمیق تهیۀ نمونۀ مناسب برای اندازهگیری مستقیم UCS مشکل، هزینهبر و گاهی غیرممکن است. بنا بر این استفاده از روشهای غیرمستقیم (نظیر استفاده از خردههای حفاری) برای تخمین UCS متداول شده است. استفاده از نفوذ کنندهای سخت که به داخل خرده سنگ تثبیت شده در یک چسب نگهدارنده نفوذ میکند و بهعنوان آزمایش نفوذ1 شناخته میشود، یکی از این روشها است. در این مقاله تعداد 8 نمونه سنگ آهک میکرایتی تهیه و پس از تعیین UCS آنها در آزمایشگاه، نمونهها خرد و آزمایش نفوذ با نفوذ کنندههایی به قطرهای 6/0، 8/0 و 1 میلیمتر روی 720 خرده ذره با اندازههای 2، 3 و 4 میلیمتر انجام شده و نیروی انتقال بحرانی (CTF) که معرف مقاومت نهایی خرده ذره در مقابل ورود نفوذکننده به داخل آن است، تعیین شده است. روابط تجربی بین UCS و CTF برای نمونهها و نفوذکنندههای با قطرهای مختلف با R2 &ge 0.78 پیشنهاد شده است. با استفاده از رگرسیون چند متغیره، رابطهای کلی بین UCS، CTF، اندازۀ ذرات (D) و قطر نفوذکننده (I) با R = 0.85 ارائه شده است. صحت روابط تجربی پیشنهادی با انجام 135 آزمایش نفوذ روی 3 نمونه سنگ آهک میکرایتی و مقایسه UCS اندازهگیری شده در آزمایشگاه با UCS تخمین زده شده ارزیابی شده که شباهت 88% آنها نشان دهندۀ رواداری روابط تجربی پیشنهادی در تحقیق حاضر است.
اکبر چشمی، زهرا عزالدین، کاظم مرادی هرسینی،
جلد 10، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده
طبقهبندی خاک یکی از بخثهای مهم در مطالعات ژئوتکنیک است، لذا ارزیابی روشهای موجود برای طبقهبندی خاک، در نواحی مختلف حائز اهمیت میباشد. برای طبقهبندی خاک از نتایج آزمایشهای برجا و آزمایشگاهی استفاده میشود. اخذ نمونه و انجام آزمایشهای شناسایی، روشی آزمایشگاهی برای طبقهبندی خاک است. استفاده از نتایج آزمایش نفوذ مخروط با اندازهگیری فشار آب منفذی ( CPTu) روشی برجا برای شناسایی و طبقهبندی خاک میباشد که به دلیل سرعت و دقت بالا امروزه کاربرد وسیعی در مطالعات ژئوتکنیک پیدا کرده است. محققان مختلف با استفاده از پارامترهایی که در آزمایش CPTu اندازهگیری میشود، نمودارهای متفاوتی برای طبقهبندی خاک پیشنهاد نمودهاند. در این تحقیق، به منظور بررسی میزان کارایی این روشها، از نتایج 58 آزمایش CPTu مربوط به چهار ناحیه در جنوب ایران استفاده شده و خاک بوسیله روشهای مبتنی بر CPTu طبقهبندی شده، سپس با نتایج 372 آزمایش دانهبندی آزمایشگاهی مقایسه گردیده است. نتایج نشان میدهد که نمودار پیشنهادی توسط روبرتسون (Robertson, 1990) که برمبنای Qt، Ft و Bq میباشد، بهترین تطابق را با نتایج آزمایش دانهبندی در مناطق مورد مطالعه دارد. سپس براساس دادههای بدست آمده از تحقیق، نمودار اصلاح شدهای برای طبقهبندی خاکهای نواحی جنوبی ایران بر مبنای متغیرهای Rf و qt-u0/σ΄v، پیشنهاد شده که تطابق 90% با نتایج آزمایشهای دانهبندی را نشان میدهد.