دوره 14، شماره 35 - ( 12-1393 )                   جلد 14 شماره 35 صفحات 48دوره29فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

mojarad F, kheiri R, Noorisameleh Z. Frequency Analysis of Daily Droughts in Iran by Using Effective Drought Index. jgs 2015; 14 (35) :29-48
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2177-fa.html
مجرد فیروز، خیری راضیه، نوری سامله زهرا. تحلیل فراوانی خشکسالی های روزانه در ایران با شاخص خشکسالی مؤثر. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1393; 14 (35) :29-48

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2177-fa.html

1- دانشیار اقلیم شناسی، گروه جغرافیای دانشگاه رازی کرمانشاه، ایران ، f_mojarrad@yahoo.com
2- کارشناس ارشد اقلیم شناسی، گروه جغرافیای دانشگاه رازی کرمانشاه، ایران
استعداد ایران برای وقوع خشکسالی­ با شدت­های مختلف، ضرورت بررسی این پدیده را با شاخص­های جدیدتر بیش از پیش روشن می­سازد. محدودیت مهم شاخص­های موجود این است که قادر به پایش خشکسالی­ها­ در مقیاس روزانه نیستند. شاخص خشکسالی مؤثر این نقص را برطرف کرده است. مطالعۀ حاضر، با هدف تحلیل فراوانی خشکسالی­های روزانه با شاخص خشکسالی مؤثر در 43 ایستگاه سینوپتیک کشور در یک دورۀ آماری 30 ساله به­انجام رسیده است. بر این اساس، فراوانی­ خشکسالی­های روزانه در ایستگاه­های کشور در طی فصول و سال با شاخص خشکسالی مؤثر محاسبه شد. سپس ایستگاه­های کشور با استفاده از تحلیل خوشه­ای بر پایۀ مجموع فراوانی خشکسالی­های ملایم تا بسیار شدید (رده‌های 1 الی 4) به پنج گروه تقسیم گردید و الگوهای فراوانی در هر گروه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که خشکسالی­های بسیار شدید، به­جز سه ایستگاه گرگان، زنجان و تربت حیدریه در سایر ایستگاه­ها رخ نداده است. در مقابل، فراوانی وقوع خشکسالی­های­ ملایم، متوسط و شدید در کشور، خیلی بیشتر از خشکسالی­های بسیار شدید و تعداد آنها تقریباً با هم برابر بوده است. در کل کشور در 56 درصد از روزها انواع خشکسالی (ملایم تا بسیار شدید) رخ داده است. بر اساس نقشه­های خروجی، توزیع فراوانی خشکسالی­ها در کشور از الگوی جغرافیایی خاصی تبعیت نمی­کند. لذا می­توان گفت که انواع خشکسالی­ در تمام مناطق کشور اتفاق افتاده است. مقادیر کاهشیِ شاخص خشکسالی مؤثر در طول زمان، نشان از گرایش اغلب ایستگاه­های کشور به­سمت خشکسالی دارد.

پذیرش: 1395/4/15

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.