دوره 16، شماره 40 - ( 3-1395 )                   جلد 16 شماره 40 صفحات 68دوره47فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

yarahmdi D, khoshkish A, Karampour M, Ahmadi I. Statistical - Spatial Analysis of the Core of Siberian High Pressure System Period 1955-2014). jgs 2016; 16 (40) :47-68
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2609-fa.html
یاراحمدی داریوش، خوش کیش اسداله، کرمپور مصطفی، احمدی اسماعیل. تحلیل فضایی آماری هسته ی مرکزی سامانه ی پرفشار سیبری . نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1395; 16 (40) :47-68

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2609-fa.html

1- دانشگاه لرستان ، Email: d.yarahmdi@gmail.com
2- دانشگاه لرستان
3- دانشگاه خوارزمی

یکی از سامانه های مهم جوی اقلیم کره زمین سامانه پرفشار سیبری است. هدف پژوهش فوق، تحلیل تغییرات هسته مرکزی سامانه پرفشار سیبری در بازه زمانی یاد شده می‌باشد. جهت شناسایی تغییرات مکانی هسته در بازه زمانی یاد شده داده های روزانه فشار سطح دریا و دمای سطح زمین با تفکیک 5/2 درجه در محدوده‌ی مکانی 30 تا 65 درجه عرض شمالی و 45 تا 130 درجه طول شرقی از پایگاه داده‌های نوآ NCEP/NCAR برای ماه های سرد سال استخراج شد. جهت تحلیل تغییرات مکانی هسته مرکزی سامانه داده‌ها وارد محیط GIS شده و به دو صورت پهنه­ای و نقطه­ای به تفکیک شش دهه‌ی ده ساله خروجی گرفته شده و مورد مقایسه قرار گرفت. جهت بررسی روند میزان تغییرات، تعیین جهت روند، نوع و زمان تغییرات دما و فشار هسته مرکزی سامانه از آزمون آماری-ناپارامتری من­کندال استفاده شده است. نتایج حاصل از مقایسه‌ی دهه‌ی اول و ششم دوره 60 ساله نشان داد که هسته مرکزی در ماه ژانویه از سمت شرق به غرب و در ماه های اکتبر و مارس از سمت شمال شرق به جنوب غرب در محدوده‌ی دریاچه‌ی بایکال تا بالخاش دچار جابجایی چشمگیری شده است. تحلیل‌های آماری این دوره 60 ساله نشان داد که میزان فشار در ماه اکتبر دارای یک روند افزایشی و دمای سطح زمین در همین ماه یک روند کاهشی معنادار را تجربه کرده است. نتایج همچنین نشان داد که در طی همین دوره فشار مرکزی پرفشار سیبری در ماه ژانویه روند کاهشی داشته است در صورتی که دمای سطح زمین در این ماه روند افزایشی معناداری را نشان می‌دهد. برخلاف ماه های اکتبر و ژانویه در ماه مارس فشار مرکزی دارای چند جهش بوده ولی فاقد روند می‌باشد. با این وجود در این ماه دمای سطح زمین دارای یک روند افزایشی معنی‌دار در طول دوره یاد شده می‌باشد.

متن کامل [PDF 1035 kb]   (1929 دریافت)
دریافت: 1395/4/12 | پذیرش: 1395/4/12

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.