دوره 18، شماره 49 - ( 2-1397 )                   جلد 18 شماره 49 صفحات 57دوره37فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Golkarami A, Motaghi A, Rabiee H. Geopolitical explanation for foreign policy of Islamic republic of Iran with an emphasis on Geo-economics capabilities . jgs 2018; 18 (49) :37-57
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2835-fa.html
گل کرمی عابد، کریمی پور یداالله، متقی افشین، ربیعی حسین. تبیین ژئوپلیتیک سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر قابلیتهای ژئواکونومیک. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1397; 18 (49) :37-57

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2835-fa.html

1- دانشگاه خوارزمی ، golkaramiabed@yahoo.com
2- دانشگاه خوارزمی
شناخت کشور و درک ظرفیت پیرامونی آن و نیز محیط بین­الملل از اجزای لاینفک اقتصاد هستند که در سیاست خارجی  هر نظام سیاسی و کشوری باید متکی بر بنیان­های سرزمینی و اجتماعی آن باشد. کشور ایران با تکیه بر بنیان­های ژئوپلیتیکی­اش که متاثر از موقعیت جغرافیایی آن است می­تواند با تدوین سیاست خارجی در اقتصاد بین­الملل تاثیرگذار باشد. از این­رو، این پژوهش با شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی بنیان­های ژئوپلیتیکی و جغرافیایی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران پرداخته است، تا ضمن روشن­کردن این بنیان­ها به واکاوی نارسایی­های سیاست خارجی در این عرصه بپردازد. نتایج این پژوهش نشان می­دهد که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با بنیان­های ژئوپلیتیکی­اش فاصله دارد و برای رسیدن به اقتصادی اثرگذار در محیط پیرامون نزدیک و بین­الملل، بازنگری در بنیان­های ژئوپلیتیک سیاست خارجی که در قالب پنج مولفه از آن­ها یاد شده است، لازم و اجتناب­ناپذیر است. از این­رو، جمهوری اسلامی با در پیش­گرفتن این بنیان­ها در استراتژی سیاست خارجی نه­تنها از نظر سیاسی و فرهنگی بر محیط بین­الملل اثرگذاری دارد بلکه از نظر ژئواکونومیک بر اقتصاد سیاسی بین­الملل و نزدیک پیرامون اثرگذاری خواهد داشت.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: جغرافیای سیاسی
دریافت: 1396/5/7 | پذیرش: 1396/10/11

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.