دوره 20، شماره 57 - ( 4-1399 )                   جلد 20 شماره 57 صفحات 334دوره317فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

safari A, ahmadabadi A, sedighifar Z. Analysis of flood risk based on WMS model in urban catchment area Case study: Damand basins, Golabdareh and Saadabad, Tehran metropolitan area. jgs 2020; 20 (57) :317-334
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3066-fa.html
صفاری امیر، احمدآبادی علی، صدیقی فر زهرا. تحلیل مخاطره ناشی از سیلاب با تکیه بر مدل WMS در حوضه های آبریز شهری مطالعه موردی: حوضه‌ های دربند، گلابدره و سعدآباد کلان شهر تهران. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1399; 20 (57) :317-334

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3066-fa.html

1- دانشیار گروه ژئومورفولوژی دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، safari@khu.ac.ir
2- استادیار گروه ژئومورفولوژی دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- کارشناس ارشد ژئومورفولوژی دانشگاه خوارزمی
دشت های سیلابی و مناطق مجاور رودخانه ها که بدلیل شرایط خاص خود فضاهای مناسبی برای انجام فعالیت های اقتصادی و اجتماعی محسوب می شوند، همواره در معرض خطرات ناشی از وقوع سیلاب ها قرار دارند. از این رو در این مناطق تعیین میزان پیشروی سیلاب و ارتفاع آن نسبت به رقوم سطح زمین و نیز تعیین خصوصیات سیلاب در دوره بازگشت های مختلف که تحت عنوان پهنه بندی سیلاب صورت می گیرد، حائز اهمیت فراوان خواهد بود. در این راستا این تحقیق با هدف تلفیق مدل هیدرولوژیکی WMS با نرم افزار ARC GIS به برآورد پهنه های سیل در حوضه آبخیز دربند، گلابدره، سعد آباد و مقصود بیک بر روی رودخانه اصلی دربند می پردازد. در این تحقیق ابتدا رودخانه دربند به 19 مقطع اصلی تقسیم شد و در مدل HEC-RAS پهنه بندی رودخانه انجام گرفت. در این پژوهش که از نقشه های رقومی مختلف استفاده گردید، گستره سیلاب در اراضی حاشیه رودخانه برای سیلاب با دوره بازگشت های 2 تا 500 سال محاسبه گردید. همچنین جهت افزایش دقت و اطمینان بیشتر و  همچنین به منظور شناسایی پهنه های مستعد تولید رواناب از روش SCS استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد با توجه به تغییرات کاربری اراضی بخصوص در حاشیه رودخانه و ساخت و ساز های فراوان حوضه مورد مطالعه قدرت مقابله با سیلاب را ندارد. علاوه بر اینها زیرحوضه هایی که به رودخانه نزدیکتر می باشند، بدلیل کاهش شیب و کاهش زمان تمرکز، بیشتر در معرض خطر سیلاب می باشند. شاید بتوان گفت یکی از مهمترین مسائلی که باید به آن پرداخته و رسیدگی شود بحث کاربری اراضی می باشد. در واقع با مدیریت کاربری اراضی می توان از بوقوع پیوستن خسارات مالی متوجه شهروندان کاست و هم می توان احساس امنیت را برای شهروندان افزایش داد تا با امنیت بیشتری به زندگی خود ادامه دهند.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ژئومورفولوژی
دریافت: 1398/1/3 | پذیرش: 1398/8/29

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.