دوره 20، شماره 57 - ( 4-1399 )                   جلد 20 شماره 57 صفحات 66دوره39فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

pakro N, saghafi asl A. Investigating the Effect of Empirical Interventions on Improving the Historical Urban Texts of Iran and the World A Comparative Study of Historical Cities of Birjand in Iran and Pensicola in Spain. jgs 2020; 20 (57) :39-66
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3254-fa.html
پاکرو نازلی، ثقفی اصل آرش. بررسی تطبیقی تجارب حاصل از مداخله‌ در بافت تاریخی شهری ایران و جهان، مورد مطالعه: شهر بیرجند در تطابق با شهر تاریخی پنسیکولا در اسپانیا . نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1399; 20 (57) :39-66

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3254-fa.html

1- دانشجوی دکتری گروه شهرسازی دانشگاه آزاد واحد تبریز
2- استادیار گروه شهرسازی دانشگاه آزاد واحد تبریز ، a.saghafi@aiut.ac.ir
هدف این پژوهش بررسی تأثیر مداخله‌های تجربی در بهبود بافت‌های تاریخی شهر بیرجند در تطابق با شهر تاریخی پنسیکولا در اسپانیا می‌باشد. در این پژوهش به صورت مطالعات کاربردی و روش آینده پژوهی به بررسی پژوهش پرداخته شد. طبق روش دلفی سه مرحله بررسی تهیه شد. مرحله اول بررسی باز همه عوامل مؤثر در نظر گرفته شد. مرحله دوم بررسی وزن دهی انجام شد و مرحله سوم با سناریوهایی مناسب و مطلوب راهبردی برای توسعه بافت تاریخی و کاهش و بازافرینی ارائه گردید. در تجزیه و تحلیل داده‌ها ابتدا به صورت توصیفی و سپس به صورت استنباطی توسط نرم افزارهای سناریو ویزارد، میک مک و همچنین جهت تهیه نقشه شهر و منطقه مورد مطالعه از سامانه اطلاعات جغرافیایی ARC GIS بهره گیری شده است. نتایج نشان داد که بافت تاریخی بیرجند در تطابق با شهر تاریخی پنسیکولا در اسپانیا از نظر دسترسی شهروندان به کاربری‌های شهری (آموزشی، فرهنگی، تفریحی، فضای سبز و ورزشی) در وضعیت مطلوبی قرار دارد. براساس نتایج سرمایه گذاری بخش خصوصی، مشارکت مردم، یکپارچه سازی سازمان‌ها و هماهنگی آنها و ایجاد سازوکارهای سنتی در حفظ آثار تاریخی تأثیر زیادی دارد و در جهت حفظ آثار تاریخی باید مورد توجه قرار گیرد. با وجود مشکلات در محله شهروندان از محله رضایت دارند که با رفع مشکلات و ساماندهی به بافت می‌توان میزان رضایت را افزایش داد. براساس نتایج سناریو اثرات متقاطع در نرم افزار میک-مک از میان 28 سناریو کلیدی شناسایی شده، 10 سناریو توانایی مالی شهروندان، عملکرد شهرداری، ضوابط و مقررات ویژه بافت‌های فرسوده و تاریخی، میزان سواد و آگاهی عمومی، تراکم جمعیت، قیمت زمین، ضوابط طرح تفصیلی، تجانس فرهنگی محدوده با بافت‌های مجاور، به صورت مستقیم و غیر مستقیم از میزان تاثیرگذاری بیشتری در رابطه مداخله تجربی در احیا برخوردار هستند. سناریو جنبش بنیادی برای احیای بافت تاریخی بیرجند در تطابق با شهر تاریخی پنسیکولا در اسپانیا مطلوبترین سناریو است و احیای بافت تاریخی بیرجند در تطابق با شهر تاریخی پنسیکولا در اسپانیا به بهترین شکل تنها با این سناریو دست یافتنی است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: جغرافیا و برنامه ریزی شهری
دریافت: 1397/4/8 | پذیرش: 1397/8/16

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.