دوره 22، شماره 64 - ( 1-1401 )                   جلد 22 شماره 64 صفحات 268دوره247فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

mohammadi R, karkaabadi Z, miri G R. Explaining the interactions of city and border with the sustainable development approach Based on the logic of fuzzy multi-criteria decision making Case study: Zahedan ,Mijaveh, Dost Mohammad, Khash and Saravan border towns,Sistan and Baluchestan Province.. jgs 2022; 22 (64) :247-268
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3342-fa.html
محمدی رضا، کرکه آبادی زینب، میری غلامرضا. تبیین تعاملات شهر و مرز با رویکرد توسعه پایدار بر اساس منطق تصمیم‌گیری چند معیاره فازی مطالعه موردی: شهرهای مرزی استان سیستان وبلوچستان شامل: زاهدان،میرجاوه،دوست محمد ،خاش وسراوان. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1401; 22 (64) :247-268

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3342-fa.html

1- دانشجوی دکتری گروه جغرافیا ، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران
2- دانشیار گروه جغرافیا ،واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی ، سمنان،ایران ، z.karkehabadi@yahoo.com
3- استادیار گروه جغرافیا، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
در این پژوهش به بررسی و تبیین کنش ها و تعاملات میان شهر و مرز پرداخته شد. تحقیق پیش رو از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی-تحلیلی به شیوه کتابخانه ای و میدانی است.ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و مصاحبه بوده است. جامعه آماری متشکل از مجموع یک درصدجمعیت شهرهای مرزی زاهدان،میرجاوه،دوست محمد،خاش وسراوان می باشد (۸۰۹۲N=)با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری سهمیه ای۳۶۷نفر به عنوان نمونه انتخاب و برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل تلفیقی تحلیلی (SOWT-ANP)استفاده شد. یافته ها و نتایج  نشان داد، مهمترین نقطه قوت مؤثر بر روابط شهر و مرز مربوط به عوامل اجتماعی با میانگین ۳.۵۵ ودر بین نقاط ضعف، بیشترین تأثیر را نقاط ضعف اجتماعی با میانگین۳.۶۳ و دربین فرصتهای مورد بررسی، عوامل اقتصادی و مدیریتی باکسب میانگین ۳.۵۳و سرانجام دربین انواع تهدیدات، آسیب ها وتهدیدات اجتماعی با متوسط ۳.۷۵بیشترین تأثیر را دارند. همچنین استفاده ازروش (F.ANP)دراین پژوهش نشان داد که بیشترین وزن مربوط به عامل تهدید،«مدیریتی» است که ۹/۷ درصد از وزن نهایی راکسب و جایگاه اول را از دیدگاه پاسخگویان به خود اختصاص داده است. «برقراری امنیت اقتصادی، سیاسی و محیطی جهت مقابله با بحران­ها، حمله ها و...(ST۲)»بعنوان مطلوب­ترین استراتژی تصمیم گیری در زمینه موضوع مقداری برابر با صفر می­باشد. و استراتژی«عدم همکاری و قطع مراودات برون مرزی با همسایگان (WT۱)» بعنوان بدترین راهبرد درخصوص مسئله برگزیده شده است. لذا می توان گفت: در بین عوامل (SWOT) «تهدیدها و چالشها»در ابعاد امنیتی و مدیریتی تأثیرگذارترین عامل گسست و شکاف حقیقی وعامل «بهره گیری از فرصت­ها» مسئله اصلی دربهبود وارتقاء روابط و تعاملات میان شهر و مرز می باشد. همچنین ازمنظرشاخص های توسعه پایدارعامل مدیریتی (نهادی)دارای بیشترین درجه اهمیت و عوامل اجتماعی، اقتصادی ومحیطی به ترتیب در رتبه بعدی قرار گرفته اند.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: جغرافیای سیاسی
دریافت: 1397/12/27 | پذیرش: 1398/9/7

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.