دوره 22، شماره 65 - ( 4-1401 )                   جلد 22 شماره 65 صفحات 191دوره173فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Aliani H, Ghanbari Motlagh M, Halimi M. Comparison of Two Models of WLC and TOPSIS in Land suitability analysis for urban development (Case Study: Foman and Shaft). jgs 2022; 22 (65) :173-191
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3380-fa.html
آلیانی حمیده، قنبری مطلق محدثه، حلیمی منصور. مقایسه دو مدل WLC و TOPSIS در آنالیز تناسب اراضی توسعه شهری (مطالعه موردی: فومن و شفت). نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1401; 22 (65) :173-191

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3380-fa.html

1- واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ، hamide.aliani@gmail.com
2- واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
3- دانشگاه تربیت مدرس، تهران
در بسیاری از کشورهای جهان سوم از جمله ایران پدیده توسعه شهری یکی از مهمترین عوامل ایجاد تغییرات در کاربری اراضی می باشد. اغلب شهرها در مسیر گسترش خود موجبات نابودی زمین های کشاورزی را فراهم آورده و آنها را تحت پوشش گسترش شهری قرار داده اند. این مساله از نظر اقتصادی و فعالیت های کشاورزی به ویژه در استانی همانند گیلان  به دلیل آب و هوای معتدل و خاک حاصلخیز از مواردی ست که طلب می کند تا با برنامه ریزی مناسب از گسترش کنترل نشده این شهرها جلوگیری نمود. در این راستا ما برآن شدیم تا در این مطالعه بر اساس روش های ارزیابی چند معیاره (مدلهای WLC و TOPSIS) در محیط GIS و بر اساس پارامترهای مختلف از آنالیز تناسب اراضی به عنوان ابزاری جهت برنامه ریزی و پیش بینی الگوی بهینه توسعه شهری در شهرهای فومن و شفت در غرب گیلان  استفاده کنیم نتایج نشان داد که طبقه بندی خروجی دو مدل به کار رفته متفاوت بوده اما مناطق مناسب برای توسعه شهری در دو روش همپوشانی داشته اند. متناسب ترین مناطق برای توسعه شهری در قسمتهای شمالی و شرقی به دست آمده است. همچنین شاخص کاربری اراضی بالاترین اهمیت را در پهنه بندی منطقه داشته است. بر اساس نتایج، توسعه درونی شهرهای منطقه به عنوان اولویت اول پیشنهاد می گردد.

واژه‌های کلیدی: گسترش فیزیکی شهر، GIS، MCDM، فومن و شفت
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: جغرافیا و برنامه ریزی شهری
دریافت: 1398/1/11 | پذیرش: 1398/5/28

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.