دوره 24، شماره 72 - ( 3-1403 )                   جلد 24 شماره 72 صفحات 137دوره115فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Zargari M, Boroughani M, Entezari A, Mofidi A, Baaghideh M. Dynamic modeling of spatial-temporal characteristics of dust in south and southeastern Iran with REG-CM4 model. jgs 2024; 24 (72) : 7
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3750-fa.html
زرگری مطهره، بروغنی مهدی، انتظاری علیرضا، مفیدی عباس، باعقیده محمد. مدلسازی دینامیکی ویژگی های مکانی- زمانی گرد و غبار در جنوب و جنوب شرق ایران با مدل REGCM4. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1403; 24 (72) :115-137

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3750-fa.html

1- دانشجوی دکتری آب و هواشناسی دانشگاه حکیم سبزواری ، motahharehzargari@yahoo.com
2- استادیار مرکز پژوهشی مطالعات جغرافیایی و علوم اجتماعی دانشگاه حکیم سبزواری
3- دانشیار آب و هواشناسی دانشگاه حکیم سبزواری
4- استادیار آب و هواشناسی دانشگاه فردوسی مشهد
گرد و غبار یکی از مخاطرات جوی است که در نواحی خشک و نیمه­ خشک دارای پیامدهای اقلیمی و زیست محیطی نامطلوبی می باشد. هدف تحقیق حاضر مدلسازی دینامیکی ویژگی های مکانی- زمانی گرد و غبار در جنوب و جنوب شرق ایران با مدل REG-CM4 با استفاده از داده های ماهانه گرد و غباری و داده های مدل RegCM4 می باشد. بدین منظور، توزیع مکانی گرد و غبار به روش IDW به همراه نمودارهای گرد و غبار ترسیم شدند. مدل RegCM4 با در نظرگیری سیستم تصویر لامبرت با قدرت تفکیک افقی 40 کیلومتر با مدل جفت شده شیمی اجرا شد. توزیع مکانی گرد و غبار ماهانه و سالانه بالاترین مقادیر فراوانی گرد و غبار را برای شهرهای زابل، بندرعباس، زاهدان و جاسک نسبت به ایستگاه های سیرجان، کهنوج و لار نشان می دهد. علاوه بر این، بیشترین وقوع فراوانی گرد و غبار در استان های سیستان و بلوچستان (%48)، هرمزگان (%27) و فارس با 16 درصد و کمترین فراوانی آن برای استان کرمان (%9) نشان داده شده است. به طور کلی، فصول تابستان (در ایستگاه سیستان) و زمستان (ایستگاه کرمان) به ترتیب بیشینه و کمینه رخداد گرد و غبار را دارند. بررسی زمانی نیز بیشترین میزان گرد و غبار را برای ماه های گرم سال و کمترین را برای ماه های سرد سال به همراه دارد. ماه جولای در ایستگاه زابل و ماه های نوامبر و دسامبر در ایستگاه سیرجان به ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی گرد و غبار را دارند. همچنین، مدل اقلیمی RegCM4 برای متغیرهای مختلف نیز بیشینه گرد و غبار را بر روی جنوب شرق، جنوب و سواحل جنوب به خوبی نشان داده است.
شماره‌ی مقاله: 7
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اب و هواشناسی
دریافت: 1399/2/10 | پذیرش: 1399/5/22

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.