دوره 24، شماره 74 - ( 10-1403 )                   جلد 24 شماره 74 صفحات 153دوره134فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh T, Rezaei Banafsheh M, Rostamzadeh H, Goodarzi G, Maleki H, Alizadeh H. Detection and simulation of Kermanshah dust storm using HYSPLIT and WRF-chem models. jgs 2024; 24 (74) :134-153
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3858-fa.html
علیزاده طوبی، رضایی بنفشه مجید، رستم زاده هاشم، گودرزی غلامرضا، ملکی حیدر، علیزاده حمزه. ردیابی و شبیه سازی توفان گرد وغبار شهر کرمانشاه با استفاده از مدلهای HYSPLIT و WRF-chem. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1403; 24 (74) :134-153

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3858-fa.html

1- دانشجوی دکتری آب و هواشناسی
2- استاد آب و هواشناسی ، mrbanafsheh@yahoo.com
3- استادیار آب و هواشناسی
4- دانشیار مهندسی بهداشت و محیط
5- کارشناس ارشد مهندسی محیط
6- دانشجوی کارشناسی ارشد آب و هواشناسی
این تحقیق با هدف شناسایی کانون و عوامل همدید موج توفان گرد وغبار 1 تا 3 نوامبر 2017 در شهر کرمانشاه انجام گرفت. جهت بررسی شرایط همدیدی علل وقوع این پدیده، از مجموعه داده های پیش بینی میان مدت جوی مرکز اروپایی (ESMWF ) با قدرت تفکیک 125/0 درجه قوسی شامل، ارتفاع ژئوپتانسیل، امگا، فشار تراز دریا، مؤلفه های مداری و نصف النهاری، رطوبت ویژه ، رطوبت خاک تا عمق 10 سانتی متری و عمق اُپتیکی گرد وغبار استفاده گردید.  جهت مسیر یابی منشأ ذرات گرد وغبار از روش لاگرانژی مدلHYSPLIT مورد استفاده شد. همچنین با استفاده از مدل جفت شده پیش بینی عددی وضع هوا   WRF-chem توفان گرد وغبار شبیه سازی شد. و در نهایت از طریق پردازش تصاویر ماهواره ای MODIS قلمرو گسترش آن مشخص شد. بررسی نقشه های ردیابی HYSPLIT نشان می دهد که دو مسیر کلی برای انتقال گرد وغبار به منطقه قابل تشخیص است: 1- مسیر شمال غرب- جنوب شرقی که با عبور از روی هسته های گرد وغبار شکل گرفته در بیابان های عراق و سوریه عمل انتقال گرد وغبار به نیمه غربی ایران را انجام می دهد. 2- مسیر جنوب غرب به غرب ایران و شهرکرمانشاه که سرچشمه اصلی گرد وغبار در روز 2 و 3 نوامبر بوده و منبع ذرات کویت، شمال عربستان و بخشی از عراق می باشد. توزیع مکانی گرد وغبار تفسیر شده توسط تصاویر سنجندۀ MODIS با توزیع مکانی غلظت گرد وغبار شبیه سازی شده توسط مدل WRF-chem انطباق دارد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: اب و هواشناسی
دریافت: 1399/4/20 | پذیرش: 1399/9/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.