مقالات آماده انتشار(موقت)                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- دانشجوی دکتری علوم سیاسی؛ واحد زاهدان؛ دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان؛ ایران
2- استادیار علوم سیاسی؛ واحد زاهدان؛ دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان؛ ایران ، yaser.kahrazeh@yahoo.com
3- دانشگاه علوم پژشکی زاهدان
عوامل و محرک­­های موثر بر همگرایی و واگرایی که در تعیین چگونگی و کیفیت انسجام ملی نقش عمدهای دارند، مفاهیمی منفک از هم نیستند، بلکه متغیرهایی هستند که دارای پیوندی معکوس و متاثر از هم می باشند که شناسایی و تحلیل آنها نقش و تاثیر مهمی بر همگرائی و انسجام ملی و در نتیجه تامین امنیت کشور دارد. با توجه به اهمینت این موضوع پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل عوامل و محرک­های موثر بر همگرائی و انسجام ملی در جنوب شرق کشور انجام گرفته است. در همین راستا، مقاله حاضر که به لحاظ هدف بنیادی و اطلاعات آن به روش کتابخانه­ای واسنادی فراهم آمده است در پی پاسخ به این سوال بوده است که مهم­ترین عوامل و محرک­های موثر بر همگرائی و انسجام ملی قوم بلوچ در جنوب شرق کشور کدامند؟ یافته­های پژوهش نشان داد که عوامل مختلفی بر همگرایی و واگرایی قوم بلوچ در استان سیستان و بلوچستان اثرگذار هستند، این عوامل را می­توان به دو دسته عوامل و محرک­های داخلی و خارجی دسته­بندی نمود. نتایج تحقیق نشان داد که اعتماد متقابل-رضایت­مندی مردم، تمرکززدایی و تجمع­زدایی صنایع و مراکز تصمیم­گیری، تقویت هویت قومی در راستای هویت ملّی، ظرفیت­های اسناد بالادستی و نقش آنها در انسجام ملی، پیوستگی تاریخی بلوچ و استان سیستان و بلوچستان با ایران، آداب و رسوم اجتماعی مشترک، نقش مؤثر و مثبت نخبگان قومی و ملی این قوم و استان را می­توان به عنوان مهم­ترین عوامل داخلی، و گسترش فرامرزی قوم بلوچ در جنوب شرق کشور و کانونیت فرهنگی قوم بلوچ در جنوب شرق ایران، سیاست تنش­زدایی منطقه­ای، ارتباطات اقتصادی تاریخیِ تجاری با کشورهای همجوار و رواج بازارچه­های مرزی امروزی با کشورهای افغانستان و پاکستان مهم­ترین عوامل و محرک­های خارجی موثر بر همگرائی و انسجام ملی قوم بلوچ در استان سیستان و بلوچستان و در جنوب  شرق کشور می­باشند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: جغرافیای سیاسی
دریافت: 1400/11/11 | پذیرش: 1401/2/2

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.