Journal of Applied Research in Geographical Sciences
نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
jgs
Literature & Humanities
http://jgs.khu.ac.ir
1
admin
2228-7736
2588-5138
10.61186/jgs
fa
jalali
1299
12
1
gregorian
1921
3
1
0
مقالات آماده انتشار(موقت)
online
1
fulltext
fa
تحلیل مکانی نیازهای سرمایشی و گرمایشی پرورش جوجه گوشتی مطالعه موردی: استان خراسان رضوی
Analysis of Heating and Cooling Requirements in Relation to Broiler Breeding, Case Study: Khorasan Razavi Province, Iran
اب و هواشناسی
climatology
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong>عملکرد مرغ گوشتی به طور مستقیم با افزایش یا کاهش دما و بروز تنش های حرارتی (سرد و گرم) تحت تاثیر قرار می گیرد. در پژوهش حاضر تلاش شده است درجه-روزهای سرمایش و گرمایش در دوره های مختلف پرورش جوجه گوشتی برای پهنه استان خراسان رضوی مورد ارزیابی قرار گیرد. به این منظور داده های میانگین روزانه دما برای دوره آماری (2018- 1988) مستخرج از 13 ایستگاه سینوپتیک استان استفاده شد. درجه روزهای سرمایش و گرمایش برای هریک از هفته های پرورش مبتنی بر آستانه های مشخص محاسبه</strong> <strong>و تحلیل مکانی آنها بررسی شد. درگام بعدی رابطه بین درجه روزهای سرمایش و گرمایش و ویژگی های جغرافیایی ارزیابی شد. نتایج نشان دادند با افزایش عرض جغرافیایی درجه-روزهای سرمایش کاهش و درجه-روزهای گرمایش افزایش می یابند. مناطق شمالی و غربی استان نیازهای گرمایشی بیشتری را در همه ی دوره های پرورش جوجه گوشتی نشان داده اند. این درحالی است که نیازهای سرمایشی در مراحل مختلف پرورش جوجه گوشتی برای نواحی شرقی و جنوبی استان بالاتر بوده است. از نظر مجموع نیازهای سرمایشی و گرمایشی مناطق حاشیه شمال شرق، جنوب و غرب استان؛ شهرستان</strong> <strong>های خواف، گناباد، کاشمر، سرخس و سبزوار کمترین نیاز سرمایش-گرمایش را در 6</strong> <strong>هفته دوره پرورش جوجه گوشتی داشته و از اقلیم های مناسب در توسعه این فعالیت اقتصادی محسوب می شوند.</strong></div>
<div style="text-align: justify;">Broiler is one of the most common sources of poultry meat which has become one of the most popular and fastest poultry production in the world. The performance of broilers is directly affected by increasing or decreasing temperature and heat & cold Stress. In this study, it has been attempted to evaluate the cooling and heating degree-days (HDD and CDD) at different broiler breeding periods for Khorasan Razavi province. For this purpose, monthly mean temperature data for the statistical period (1988-1998) derived from 13 synoptic stations of the province were used. The cooling and heating degree-days were calculated for each of the breeding weeks based on specific thresholds and their spatial distribution was assessed<span dir="RTL">.</span> In the next step, the relationship between the cooling and heating degree-days and geographical parameters were evaluated. The results showed that with increasing latitude, the cooling degree-days decreased and the heating degree- days increased. The northern and western regions of the province have shown greater heating requirements in all broiler breeding periods, while the cooling requirements at different stages of broiler breeding have been higher for the eastern and southern regions of the province. In terms of total cooling and heating requirements, the northeast, southwest and western regions of the province; the cities of Khaf, Gonabad, Kashmar, Sarakhs and Sabzwar have the least heating-cooling requirements in the six-week broiler breeding period and are considered suitable climates for the development of this economic activity.</div>
استان خراسان رضوی، جوجه گوشتی، CDD، GIS، HDD
Broiler, CDD, GIS, HDD, Khorasan Razavi Province
0
0
http://jgs.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4229-1&slc_lang=fa&sid=1
Mohammad
Baaghideh
محمّد
باعقیده
mbaaghideh2005@yahoo.com
100319475328460013076
100319475328460013076
Yes
Hakim Sabzevari University, Sabzevar, Iran
دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
Motahhareh
Zargari
مطهّره
زرگری
motahharehzargari@yahoo.com
100319475328460013077
100319475328460013077
No
Hakim Sabzevari University, Sabzevar, Iran
دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران