Journal of Applied Research in Geographical Sciences
نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
jgs
Literature & Humanities
http://jgs.khu.ac.ir
1
admin
2228-7736
2588-5138
10.61186/jgs
fa
jalali
1299
12
1
gregorian
1921
3
1
0
مقالات آماده انتشار(موقت)
online
1
fulltext
fa
بررسی اثرات نوسان اقلیم بر میزان آب مجازی برخی محصولات زراعی در استان کرمان
Investigating the effects of climate change on the virtual water of some crops in Kerman province
اب و هواشناسی
climatology
پژوهشي
Research
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">در این تحقیق تأثیر نوسان اقلیم بر میزان آب مجازی برخی محصولات زراعی استراتژیک در استان کرمان برای دوره</span></b><b><span cambria="" style="font-family:">­</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">های آتی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از داده</span></b><b><span cambria="" style="font-family:">¬</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">های اقلیمی مدل گردش کلی </span></b><b><span dir="LTR" new="" roman="" style="font-family:" times="">HadCM3</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:"> تحت سناریوی واداشت تابشی </span></b><b><span dir="LTR" new="" roman="" style="font-family:" times="">RCP4.5</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:"> استفاده شد. جهت بررسی امکان تولید و شبیه</span></b><b><span cambria="" style="font-family:">­</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">سازی داده</span></b><b><span cambria="" style="font-family:">­</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">های هواشناسی در دوره</span></b><b><span cambria="" style="font-family:">¬</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">های آتی مدل ریزمقیاس</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">­</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">نمایی</span></b><b><span dir="LTR" new="" roman="" style="font-family:" times="">LARS-WG </span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:"> بکار گرفته شد. برای دوره پایه (2011-1991) کالیبراسیون و صحت</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">­</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">سنجی مدل انجام گرفت. از طریق داده</span></b><b><span cambria="" style="font-family:">­</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">های </span></b><b><span dir="LTR" new="" roman="" style="font-family:" times="">LARS-WG</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:"> میزان بارش و دمای بیشینه و کمینه ایستگاه</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">­</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">های منتخب برای دوره</span></b><b><span cambria="" style="font-family:">¬</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">های 2070-2011 میلادی پیش</span></b><b><span cambria="" style="font-family:">­</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">بینی و با دوره پایه مقایسه گردید. میزان آب مجازی برای محصولات منتخب شامل یونجه، جو و گندم محاسبه شد. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که پدیده نوسان اقلیم به طور معنی</span></b><b><span b="" dir="LTR" nazanin="" style="font-family:">‎</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">داری بر تبخیر- تعرق، عملکرد محصولات زراعی مورد مطالعه اثر گذار بوده و از این رو بهره‏وری آب کشاورزی را در آینده تحت تاثیر قرار خواهد داد. در حالی که میانگین دمای فصل رشد در آینده تحت تاثیر نوسان اقلیم افزایش خواهد یافت، پارامتر بیشینه دما بیش از کمینه دما تحت تاثیر این پدیده قرار خواهد گرفت و به موازات این موضوع نیاز آبی و تبخیر- تعرق گیاه در این دوره افزایش می‏یابد. همچنین بررسی‏ها نشان از کاهش بارش در فصول گرم سال و افزایش آن در فصول سرد در تمامی ایستگاه‏های مطالعاتی را دارد. میزان تغییرات آب مجازی به دست آمده برای همه گیاهان مورد مطالعه افزایشی است و این افزایش برای محصولات جو و گندم به‏طور متوسط در دوره آینده افزایش بیشتری از خود نشان می</span></b><b><span b="" dir="LTR" nazanin="" style="font-family:">‎</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">دهد. بیشترین افزایش میزان آب مجازی نسبت به دوره پایه در ایستگاه کرمان مربوط به محصولات جو و یونجه به اندازه حداقل 30% می</span></b><b><span b="" dir="LTR" nazanin="" style="font-family:">‎</span></b><b><span b="" nazanin="" style="font-family:">باشد.</span></b></span></span></span></span></span><br>
<span style="line-height:normal"><span style="text-autospace:none"><span style="unicode-bidi:embed"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">In this research, the effect of climate change on the amount of virtual water of some strategic crops was investigated in Kerman province for future periods. For this purpose, the climatic data of HadCM3 model was used under RCP4.5 radiative forcing scenario. In order to investigate the possibility of producing and simulating meteorological data in the future periods, was applied the LARS-WG microscale-representative model. For the basic period (1991-2011), was done calibration and validation of the model.</span> <span new="" roman="" style="font-family:" times="">Through the data of LARS-WG, the amount of precipitation and the maximum and minimum temperature of the selected stations were predicted for the periods of 2011-2070 and compared with the base period. Virtual water amount was calculated for selected crops including alfalfa, barley and wheat.</span> <span new="" roman="" style="font-family:" times="">The results of the current research indicate that the phenomenon of climate change significantly affects the evapotranspiration and the performance of the studied crops, and hence it will affect the agricultural water productivity in the future. While the average temperature of the growing season will increase in the future under the influence of climate change, the maximum temperature parameter will be affected by this phenomenon more than the minimum temperature, and parallel to this, the water requirement and plant evaporation-transpiration will increase in this period.</span><span new="" roman="" style="font-family:" times=""> Also, the surveys show a decrease in precipitation in the hot seasons and an increase in the cold seasons in all study stations. </span><span new="" roman="" style="font-family:" times="">The amount of virtual water changes obtained for all studied plants is increasing, and this increase for barley and wheat crops shows a greater increase on average in the future period. The biggest increase in the virtual water compared to the base period in Kerman station is related to barley and alfalfa products by at least 30%.</span></span></span></span><br>
نوسان اقلیم، محصولات کشاورزی، آب مجازی، استان کرمان، واداشت تابشی
Climate change, agricultural products, virtual water, Kerman province, radiative forcing.
0
0
http://jgs.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3660-3&slc_lang=fa&sid=1
Mohammadsaleh
Ekhlasi
محمدصالح
اخلاصی
mohammadsalehekhlasi@gmail.com
100319475328460019038
100319475328460019038
No
Somayeh
Soltani-Gerdefaramarzi
سمیه
سلطانی گردفرامرزی
ssoltani@ardakan.ac.ir
100319475328460019039
100319475328460019039
Yes
دانشگاه اردکان
Abolfazl
Azizian
ابوالفضل
عزیزیان
a.azizian@ardakan.ac.ir
100319475328460019040
100319475328460019040
No
Ardakan University
دانشگاه اردکان
Morteza
Gheysouri
مرتضی
قیصوری
m.gheysouri@ut.ac.ir
100319475328460019041
100319475328460019041
No
University of Tehran
دانشگاه تهران