دوره 1، شماره 1 - ( بهار و تابستان- 1383 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 23-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

poornamdarian T. Khayyam Form the different looking. Journal title 2004; 1 (1) :7-23
URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-802-fa.html
پورنامداریان تقی. خیام از نگاهی دیگر. عنوان نشریه. 1383; 1 (1) :7-23

URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-802-fa.html

پژوهشگاه علوم انسانی ، pournamdariyan@yahoo.com

از دیرباز گروهی خیام را اهل عرفان و تدین و گروهی دیگر او را فردی لذت‌جو و منکر شریعت شمرده‌اند. مؤلف این مقاله با تأکید بر اینکه شعر حاصل نیروی تخیّل و اوقات خلوت شاعر است، استدلال می‌کند که آنچه در شعر شاعر انعکاس می‌یابد، لزوماً‌ در زندگی عملی شاعر رخ نمی‌دهد. آنگاه به استناد نویسندگانی که خیام را از نزدیک دیده‌اند، نگاهی متفاوت به زندگی و اندیشه‌های خیام می‌افکند و شک و تردیدهای خیام را ناشی از تلاش او برای شناخت خدا از راه عقل می‌شمارد و در پایان فهرستی محتوایی از رباعیات خیام را ارائه می‌کند: شک در عقاید دینی،‌ حیرت در برابر هستی انسان و آفرینش و مبدأ و معاد، نگاه حسرت‌آمیز به عاقبت انسان و غنیمت شمردن فرصت.

فهرست منابع
1. سخنرانی استاد دکتر تقی پورنامداریان به مناسبت بزرگداشت خیام در جمع استادان، محققان و دانشجویان زبان و ادبیات فارسی که به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آنکارا ترتیب یافته است و اکنون با اندکی ویرایش به چاپ می‌رسد
2. سخنرانی استاد دکتر تقی پورنامداریان به مناسبت بزرگداشت خیام در جمع استادان، محققان و دانشجویان زبان و ادبیات فارسی که به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آنکارا ترتیب یافته است و اکنون با اندکی ویرایش به چاپ می‌رسد

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات و تحقيقات ادبی می باشد.