دوره 2، شماره 5 - ( بهار و تابستان- 1384 )                   جلد 2 شماره 5 صفحات 98-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sarli N - Q. Spoken Standard Language versus Written Standard Language. Journal title 2005; 2 (5) :85-98
URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-816-fa.html
سارلی ناصرقلی. معیار گفتاری، معیار نوشتاری. عنوان نشریه. 1384; 2 (5) :85-98

URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-816-fa.html

دانشگاه تربیت معلم تهران ، sarli@khu.ac.ir

برخلاف زبان‌‌شناسی همگانی که گفتار را در مقام نظر و عمل بر نوشتار اولویت می‌دهد، در بحث زبان معیار و معیارسازی، تقدّم با نوشتار است. این امر دلایل اجتماعی و فرهنگی و فنّی دارد و به ویژگی‌های کارکردی و ساختاری نوشتار باز می‌گردد. ویژگی‌ها و ساختار نوشتار آن را معیارپذیر و ویژگی‌ها و ساختار گفتار آن را معیارگریز ساخته است؛ به‌طوری که برخی وجود معیار گفتاری را انکار می‌کنند. با این حال زبان‌شناسان اجتماعی برای زبان معیار، گونه گفتاری قائلند ولی در تعریف آن تساهل می‌کنند. با آن‌که معیار گفتاری قاعدتاً باید هنجارها و ملاک‌های خاص خود را داشته باشد، هنجارها و ملاک‌های نوشتار بر آن تحمیل می‌گردد و نوشتار برای گفتار به مثابه راهنما عمل می‌کند. هرچه فاصله میان گفتار و نوشتار در زبانی کمتر باشد، آن زبان درجه معیاری والاتری دارد. شکاف میان گفتار و نوشتار گاهی سبب مرگ زبان‌های معیار گشته است.

واژه‌های کلیدی: زبان معیار، گفتار، نوشتار، لفظ قلم

1. خانلری، پرویز ناتل؛ تاریخ زبان فارسی؛ 3ج، چاپ ششم، تهران: فردوس، 1377.
2. سارلی، ناصرقلی؛ روند معیارسازی زبان فارسی؛ دانشگاه تربیت مدرس، پایان‌نامه دکتری، 1382.
3. صادقی، علی اشرف؛‌ «زبان معیار»؛ درباره زبان فارسی؛ زیر نظر نصرالله پورجوادی؛ تهران: مرکز نشر دانشگاهی، 1375.
4. فرشیدورد، خسرو؛ درباره ادبیات و نقد ادبی؛ 2ج، تهران: امیرکبیر، 1363.
5. Fasold, R.; The Sociolinguistic of Society; Oxford: Blackwell, 1984.
6. Ferguson, C.A. (1959); "Diglossia"; Rep in Sociolinguistic Perspectives; ed. by T. Heubner; Oxford: Oxford University Press, 1996.
7. Ferguson, C.A.(1962); "The Language Factor in National Development"; Rep in Sociolinguistic Perspectives; ed. by T. Heubner; Oxford: Oxford University Press, 1996.
8. Haugen, E. (1966); "Dialect, Language, Nation"; Red in Sociolinguistics; ed. by N. Coupland and A. Jaworski; Macmillan Press, 1997.
9. Haugen, E.; "The Scandinavian Languages as Cultural Artifacts"; Language Propblems of Developing Nations; Jhon Wiley and Sons Inc, New York, 1968.
10. Leith, D.; A Social History of English; 2nd edition, London; Routledge, 1997.
11. Lodge, R. A.; French: From Dialect to Standard; Routledge, 1993.
12. Milroy, J. and Milroy, L; Authority in Language; London: Routledge and Kegan Paul, 1985.
13. Stewart, W.A.; "Sociolinguistic Typology for Describing National Multilingualism"; Readings in the Sociology of Language; ed. by J. Fishman; The Hague, Mouton, 1968.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات و تحقيقات ادبی می باشد.