[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

ACADEMIA

دریافت اطلاعات پایگاه
..
نظر شما در مورد عملكرد دوفصلنامه زبان و ادبيات فارسي چيست؟
عالي
خوب
متوسط
ضعيف

..
:: سال 26، شماره 84 - ( مقالات منتشر شده 1397 ) ::
بررسی تأثیر شعر بر کاهش افسردگی و افزایش خوش‌بینی
شبنم حاتم پور 1، خاطره پورحسن2
1- دانشگاه آزاد واحد شوشتر ، shahatampour@yahoo.com
2- دانشگاه آزاد واحد شوشتر
شعر ازجمله هنرهای هفت­گانه است و منتقدان همواره به جایگاه زیباشناختی آن توجه نشان داده­اند. در حوزه شعر، درمانگری بزرگ‌ترین دستاورد علمی ادبیات در عصر جدید است. شعردرمانی به‌مثابه درمانی نوپا برای بیماران افسرده در امریکا آغاز شد و به نتایج مفیدی دست پیدا کرد. در پژوهشی که این مقاله دستاورد آن است، به‌شیوه­ای متفاوت، به شعردرمانی پرداخته شده است. جامعه آماری ٣٠ نفر از بزرگسالانی هستند که در هشت جلسه درمانی حضور یافتند. انتخاب اشعار با توجه به مضامین بحث­برانگیز صورت گرفت. با انجام پیش­آزمون و پس­آزمون افسردگی بک مشخص شد که: ١. زنان و مردان افسرده دربرابر شعر رفتار اثربخشی از خود نشان می‌دهند. ٢. اشعاری که مضامین چالش­برانگیز دارند قدرت تنش­زدایی از افراد افسرده دارند. ٣. مردان نسبت به زنان واکنش بهتری به درمان‌ِ با شعر نشان می­دهند. ٤. شعر در افزایش میزان خوش­بینی زنان و مردان تأثیرگذار است. به‌نظر می­رسد پژوهش بیشتر درباره شیوه خوانش و هنر بیان‌ِشعر فارسی و معرفی این گونه درمانی مهم در جهان به نهادینه‌ساختن آن در مراکز درمانی‌ـ‌بهداشتی کشور کمک خواهد کرد.
واژه‌های کلیدی: شعر، مضمون، شعردرمانی، افسردگی، خوش‌بینی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ادبیات غنایی
1. آقاحسيني، حسين (١٣۸١) «فرشتة شعر». پژوهش¬هاي فلسفي. شمارة ١۸٥: ٧٣-٩٤.
2. ابراهيمی، رؤيا (1394) در: baraneroya.blogfa.com، تاريخ دسترسی 28/3/94
3. افلاطون (١٣٧٢) «رسالة ايون». ترجمة رضا سيدحسيني. کلک فلسفه. شمارة ٤٠: ٩-٢٤.
4. انوري، اوحدالدين علي‌بن‌محمد (١٣٧۶) ديوان انوري. تصحيح مدرس رضوي. جلد اول. چاپ ششم. تهران: علمي و فرهنگي.
5. بهمنی، ياسين (1394) در: yasinbahmani.persianblog.ir، تاريخ دسترسی 20/6/94
6. تولستوي، لئون (١٣۸۸) هنر چيست. ترجمة کاوه دهان. چاپ چهاردهم. تهران: اميرکبير.
7. رودکي، جعفربن‌محمد (1382) محيط زندگي و احوال و اشعار رودکي. سعيد نفيسي. تهران: اميرکبير.
8. زاکاني، عبيد (١٣٤٣) کليات. عباس اقبال آشتياني. چاپ دوم. تهران: زوّار.
9. زرقاني، سيدمهدي (١٣٩١) «کارکردهاي شعر در نظر فيلسوفان مسلمان». ادب‌پژوهي. شمارة ١٩: ٩-٢٧.
10. زواريان، زهرا و بيژن عبدالکريمي (١٣٩٣) «تأويل و فهم شعر از نظر هرمنوتيک فلسفي». حکمت و فلسفه. شمارة 1: ٢٥-٤٤.
11. سعدي (١٣۸۶) کليات. بهاءالدين خرمشاهي. چاپ پنجم. تهران: دوستان.
12. سنايي، مجدود (١٣٧٤) حديقةالحقيقه. مدرس رضوي. چاپ چهارم. تهران: دانشگاه تهران.
13. ـــــــ (١٣٥٤) ديوان اشعار. مدرس رضوي. چاپ سوم. تهران: کتابخانة سنايي.
14. شفيعي‌کدکني، محمدرضا (١٣۸۸) ادوار شعر فارسي. تهران: سخن.
15. صيادکوه، اکبر (١٣۸۶) مقدمه¬اي بر نقد زيباشناسي سعدي. تهران: روزگار.
16. عطار، شيخ‌فريدالدين (١٣٧٤) منطق¬الطير. تصحيح سيدصادق گوهرين. چاپ دهم. تهران: علمي و فرهنگي.
17. ـــــــ (١٣٨٨) مصيبت‌نامه. تصحيح محمدرضا شفيعی‌کدکنی. چاپ چهارم. تهران: سخن.
18. علوي‌نژاد، سيدحيدر (١٣۸٢) «پيامبر شاعر نيست؛ پژوهشي جامعه‌شناختي در يک مفهوم قرآني». پژوهش‌هاي قرآني. شمارة ٣٣: ١۸٢-٢٠٧.
19. فردوسي، ابوالقاسم (١٣٩٠) شاهنامه. تصحيح رستم علي¬يف. بازبيني سعيد حميديان. چاپ يازدهم. تهران: قطره.
20. فروردين، پرويز (١٣۶۶) از شعر تا شعردرماني. چاپ دوم. تهران: پرويز فروردين.
21. محجوب، محمدجعفر (1373) «بررسي آثار عبيد زاکاني». ايران‌شناسي. شمارة ٣: ٤٩١-٥٠٩.
22. مطهري، مرتضي (١٣٧٩) «دربارة شعر و موسيقي». هنر ديني. شمارة ۶: ١٤-١٥.
23. مولوي، جلال¬الدين محمدبن‌محمد (١٣٧۸) کليات شمس تبريزی. تصحيح بديع‌الزمان فروزانفر. چاپ چهارم. تهران: اميرکبير.
24. ميسري (١٣۶۶) دانشنامه در علم پزشکي. برات زنجاني. تهران: مؤسسة مطالعات اسلامي دانشگاه مک¬گيل.
25. نبي¬لو، عليرضا (١٣۸٩) «بررسي ديدگاه¬هاي زباني و ادبي مولانا». پژوهش¬هاي ادبي. شمارة ٢٧: ١٢١-١٥٠.
26. ـــــــ (١٣۸۶) «بررسي و مقايسة ديدگاه ادبي سنايي و نظامي دربارة شعر شاعر و مخاطب». شمارة ١٤: ٥٣-٧۶.
27. نظامي، الياس‌بن‌يوسف (١٣۸۶) کليات نظامي گنجوي. تصحيح حسن وحيددستگردي. تهران: زوار.
28. نظامي عروضي، احمدبن‌عمربن‌علي (١٣٤٤) چهارمقاله. تصحيح محمد قزويني. چاپ سوم. تهران: زوار.
29. نظري، فاضل (١٣٩٢) ضد. چاپ بيست‌ودوم. تهران: سورة مهر.
30. همايي، جلال¬الدين (١٣٣٩) «تابعه». مجلة يغما. شمارة ١٤٩: ٤٣٢-٤٣۶.
31. Campell L. (2007) Poetry for adults developmental disabilities. PHD Dissertation. University of Rochester.
32. Gadamer,Hans-Georg (1989) Truth and Method. Revised by Joel Weinsheimer and Donald G. Marshall. New York :Seabury.
33. Heimes, S (2011) "State of poetry therapy research" (review). Elsevier Science USA. 38: 1-8. [DOI:10.1016/j.aip.2010.09.006]
34. Lerner, A (1997) "A look at Poetry Therapy." Elsevier Science USA. 24(1): 81-89 [DOI:10.1016/S0197-4556(96)00055-X]
35. Mazza. N, & Hayton. C. J. (2013) "Poetry Therapy: Aninvestigation of a Multidimensional Clinical Model". Elsevier Science USA, 40: 53-60. [DOI:10.1016/j.aip.2012.10.002]
36. Reed. M.A. (1999) "Contributions of Shekespears Paulina to the Contempurery Practice of Poetry Therapy." Elsevier Science. 26(2): 103-110. [DOI:10.1016/S0197-4556(98)00060-4]