4 نتیجه برای تغییرپذیری
اقای امین امینی، دکتر شهزاد طهماسبی بروجنی، دکتر الهه عرب عامری، پروفسور حسن عشایری،
دوره 10، شماره 20 - ( 9-1399 )
چکیده
در همه فعالیت های ورزشی، توانایی هدایت چشم به مناطق مطلوب از بافت محیط، در زمان مناسب، برای رسیدن به سطح بالایی از خبرگی و عملکرد ضروری است. هدف از انجام این پژوهش، تعیین تغییرات ویژگی-های چشم آرام، طی اجرای یک مهارت هدفگیری پرتابی واکنش پذیر، تحت تقاضای مختلف محیطی بود که جهت شناسایی اثرات ادراکی-شناختی بر فرایندهای زیربنایی مربوط به عملکرد انجام گرفت. بدین منظور 8 ورزشکار مرد (28-22 سال) دارای حداقل 5 سال سابقه فعالیت ورزشی در رشته دارت؛ به صورت همتراز شده متقابل تحت چهار شرایط قید محیط به اجرای تکلیف هدفگیری پرتابی پرداختند. عوامل تقاضای محیط، شامل تعامل شرایط تنظیمی (ثابت / در حال حرکت) و تغییرپذیری بین کوششی (با / بدون تغییرپذیری)، چهار سطح مختلف محیطی را جهت ایجاد واکنش در حین اجرای مهارت هدفگیری پرتابی ایجاد نمود و ویژگی-های مربوط به رفتار خیرگی به طور مداوم در هر سناریو ثبت شد. در هر یک از قیود محیطی 10 کوشش 20 ثانیه ای گرفته شد. ویژگی های رفتار خیرگی با استفاده از دستگاه ردیابی حرکات چشم مدل Dikablis Professional Wireless ثبت و تحلیل آن با نرم افزار DLab، سیستم پردازش اطلاعات و با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج نشان داد، تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات چشم آرام در قیود مختلف محیطی وجود داشت (001/0P≤ ) سریع ترین آغاز چشم آرام در بافت ثابت بدون تغییرپذیری بین کوششی مشاهده شد و بافت های در حرکت بدون تغییر پذیری بین کوششی و با تغییرپذیری بین کوششی نسبت به سایر بافت های محیطی به ترتیب از طولانی ترین طول دوره و پایان تثبیت برخوردار بودند. به طور کلی به نظر می رسد قیود محیطی می تواند اثر عمیقی بر ویژگی های چشم آرام داشته باشد که می تواند به عنوان عامل مهمی در یادگیری مهارت های حرکتی توسط مربیان درنظرگرفته شود.
ساناز حسینی، رسول یاعلی، گلناز فائزی، سارا افتاده،
دوره 13، شماره 26 - ( 10-1402 )
چکیده
یکی از سؤالات اساسی در علم حرکت نظری و کاربردی، توانبخشی و ورزش این است که چگونه فرایند اکتساب و یادگیری مهارتهای حرکتی جدید را میتوان افزایش داد. یادگیری افتراقی به منظور یادگیری، بدون تکرار حرکت و بدون اصلاحات در طول فرایند اکتساب مهارت رخ میدهد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر تمرین یادگیری افتراقی و تداخل ضمنی بر یادداری و انتقال سرویس کوتاه بک هند بدمینتون بود. پیش از اجرای پروتکل از همهی مشارکتکنندگان پیش آزمون گرفته شد. سپس هر گروه مطابق با نوع تمرین خود، 8 جلسه به تمرین پرداخت. یک روز بعد از اتمام پروتکل تمرین، از همهی مشارکتکنندگان آزمون یادداری و انتقال به عمل آمد. نتایج آزمون t مستقل نشان داد که بین گروههای یادگیری افتراقی و تداخل ضمنی در آزمون یادداری و انتقال تفاوت معنادار وجود دارد (p= 0.00). در حقیقت، نتایج تحقیق اثربخشی یادگیری افتراقی را بر یادداری و انتقال سرویس بکهند بدمینتون نشان میدهد. بر اساس نتایج بهدستآمده میتوان اظهار داشت که رویکرد یادگیری افتراقی برای یادگیری مهارت مفید است و میتوان با ایجاد نوسان در فرد موجب کشف راهحلهای انطباقی شد و به بهبود و یادگیری مهارت کمک کرد.
داود فاضلی کسرینه، حمیدرضا طاهری، علیرضا صابری کاخکی،
دوره 14، شماره 27 - ( 6-1403 )
چکیده
هدف این پژوهش بررسی تأثیر تغییرپذیری تمرین در تمرین جسمانی در مقایسه با تمرین مشاهدهای در اجرای ضربه گلف بود. به این منظور 50 نفر دانشجو (7/3±25 سال) در این پژوهش شرکت کردند. شرکتکنندگان به صورت تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند (جسمانی مسدود، جسمانی متغیر، مشاهدهای مسدود، مشاهدهای متغیر و کنترل). در مرحله اکتساب، گروه جسمانی متغیر به صورت تصادفی 50 کوشش ضربه گلف را از 5 نقطه شروع متفاوت به سمت دو هدف مختلف انجام میداد اما گروه جسمانی ثابت 50 کوشش تمرینی را از یک نقطه به سمت یک هدف از پیش تعیین شده انجام میداد. گروههای مشاهدهای متغیر و ثابت فیلم عملکرد گروههای جسمانی ثابت و متغیر را مشاهده میکردند. گروه کنترل فقط در پیشآزمون و پسآزمون شرکت میکرد. 10 دقیقه و 24 ساعت بعد از تمرین، شرکتکنندگان آزمونی مشابه با پیشآزمون را انجام دادند. دقت ضربه به عنوان متغیر وابسته مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که تغییرپذیری تمرین نسبت به تمرین ثابت هم در حالت جسمانی و هم در حالت مشاهدهای تاثیر مثبت معنیداری بر عملکرد داشته است. احتمالاً مکانیزمهای زیربنایی مشابه و همچنین اثر بازخوردی مشابه منجر به اثربخشی بهتر گروه متغیر نسبت به ثابت در اجرای جسمانی و مشاهده شده است.
آقای محسن محمدی، دکتر عباس بهرام، دکتر سعید ارشم، ،
دوره 100، شماره 100 - ( 8-1399 )
چکیده
هدف از پژوهش حاضر بررسی ساختار تغییرپذیری الگوهای رفتاری توپ در تیم های فوتسال در فاز هجومی بود. راهبرد پزوهش مشاهده ای بود و داده های استخراج شده از 12 بازی درون تمرینی بازیکنان تیم فوتسال مقاومت حاضر در مسابقات لیگ برتر 97-98 ضبط گردید و مورد تحلیل قرار گرفت. با استفاده از نرم افزار ساکنت (SOCNET ) مقادیر ضریب کلاستر و با استفاده از نرم افزار متلب مقادیر انتروپی شانون برای هر یک از تیم ها مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش تعداد جلسات تمرینی مقادیر ضریب کلاستر و انتروپی شانون در هر دو تیم افزایش یافت و همبستگی متوسطی بین مقادیر ضریب کلاستر و انتروپی شانون با تعداد جلسات تمرینی مشاهده شد. به طور کلی و با توجه به نتایج تحقیق حاضر تغییرپذیری کارکردی الگوهای رفتار توپ با افزایش تمرین و تجربه تیمی افزایش یافت و میزان پیچیدگی و پیش بینی ناپذیری شبکه تیمی بیشتر شد. با توجه حساسیت الگوهای رفتاری توپ به آثار تمرین، آنالیزور های ورزشی می توانند از اطلاعات حاصل از این سطح تحلیل در توضیح رفتارهای سینرژیک تیمی در تیم های فوتسال استفاده کرد.