دوره 5، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 22-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimi M, Kaki S, Rafati S. Iran's Future Climate Conditions and Hazard in Climate Research. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2018; 5 (3) :1-22
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-2708-fa.html
کزیمی مصطفی، کاکی سیف اله، رفعتی سمیه. شرایط و مخاطرات اقلیمی آیندۀ ایران در تحقیقات اقلیمی . تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1397; 5 (3) :1-22

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-2708-fa.html

1- دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران ، mostafakarimi.a@ut.ac.ir
2- دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران
3- دانشگاه سید جمالدین اسدابادی
شرایط شکننده، متغیر و گاه مخاطره آمیز اقلیم کنونی ایران پیش‌بینی آینده آن را بسیار ضروری اما سخت نموده است. پیش‌بینی شرایط اقلیم آینده بوسیله مدل‌های گردش کلی جو مورد استفاده تحقیقات متعددی به هدف تدقیق محلی نتایج قرار گرفته است. یکی از پرکاربردترین این روش‌ها، ریزمقیاس نمایی آماری است. این روش در مطالعات اقلیمی به طور گسترده استفاده شده اما تاکنون نتواسته بیان روشنی از شرایط اقلیم آینده ایران به نمایش بگذارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین دورنمای شرایط اقلیمی آینده در ایران، تحقیقات انجام گرفته در زمینه‌ی ریزمقیاس نمایی آماری خروجی مدل­های گردش عمومی جو-اقیانوس برای بررسی فراسنج­های بارش و دما تحت سناریوهای انتشار مختلف، گردآوری گردید. با روش تحلیل توصیفی-محتوا و مقایسۀ نتایج، دید جامعی از اقلیم آینده، مخاطرات آن و بویژه تغییر اقلیم در ایران ارایه گردد. در نهایت با توجه به تفاوت­های اقلیمی-جغرافیایی سرزمین ایران، نتایج حاصل به طور جداگانه در 6 منطقه بررسی گردید. در منطقۀ شمال غرب تغییرات بارش کاهشی، کاهشی-نوسانی و کاهشی-انتقالی و دما افزایشی و در منطقۀ غرب و جنوب غرب تغییرات بارش کاهشی، کاهشی-نوسانی و افزایشی و تغییرات دما افزایشی پیش­بینی شده است. منطقۀ جنوب و جنوب شرق دارای تغییرات کاهشی، کاهشی-نوسانی، نوسانی و افزایشی-نوسانی بارش و تغییرات افزایشی دما خواهد بود. در منطقۀ شرق و شمال شرق تغییرات بارش نوسانی و کاهشی-نوسانی و تغییرات دما افزایشی-نوسانی است. در منطقۀ سواحل شمالی، تغییرات بارش کاهشی و افزایشی-نوسانی و دما افزایشی و افزایشی-نوسانی و منطقۀ جنوب البرز و مرکز ایران نیز دارای تغییرات کاهشی، نوسانی، افزایشی-نوسانی بارش و تغییرات افزایشی دما خواهند بود. با توجه به روند کاهشی بارش و روند افزایشی دما در درصد بسیار بالایی از پهنه سرزمین ایران، رخداد مخاطرات اقلیمی و محیطی ناشی از آن همانند امواج گرمایی، خشکسالی و سیل نیز  می‌تواند در آینده افزایش یابد.
دریافت: 1397/1/18 | پذیرش: 1397/6/27 | انتشار: 1397/10/17

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.