دوره 5، شماره 4 - ( 12-1397 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 144-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safarian Zengir V, Sobhani B. Investigating and predicting the hazardous effects of monthly Ferrin temperature on horticultural and agricultural products In the north bar of Iran (Golestan, Gilan and Mazandaran provinces). Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2019; 5 (4) :125-144
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-2822-fa.html
صفریان زنگیر وحید، سبحانی بهروز. بررسی و پیش بینی اثرات مخاطره ای دمای فرین ماهانه بر روی محصولات باغی و کشاورزی در نوار شمالی ایران (استان های گلستان، گیلان و مازندران). تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1397; 5 (4) :125-144

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-2822-fa.html

1- دانشگاه محقق اردبیلی ، v.safarian@uma.ac.ir
2- عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی
با توجه به اهمیت فرین دما در بخش تولیدات کشاورزی و باغی که هر ساله خسارات قابل توجه ی را در این بخش به بار می­ آورد. برای جلوگیری از خسارات وارده در این بخش باید پژوهش ­های دقیق انجام گرفته و سپس با مدیریت و برنامه­ ریزی بر این مساله فایل آمد. هدف پژوهش حاضر بررسی و پیش­بینی اثرات مخاطره­ای دمای فرین ماهانه بر روی محصولات باغی و کشاورزی در نوار شمالی ایران می‌باشد. برای این منظور ابتدا داده ­های فرین دمای تمامی ایستگاه در بازه زمانی 30 ساله اخذ شد و سپس با استفاده از مدل شبکه عصبی تطبیقی Anfis داده ­ها برای خطاسنجی و پیش­بینی برای 6 سال آینده انجام شد سپس برای سنجش تناسب اراضی نوار شمالی ایران برای کشت براساس داده­ های پیش­بینی شده با به کارگیری دو مدل Vikor و Topsis اقدام شد. براساس یافته­ های پژوهش با توجه به مدل­سازی خطایابی فرین دمای حداکثر کم­ترین خطایابی را نسبت به حداقل دما نشان داد. در استان گلستان فرین‌های دمای حداکثر و حداقل هر دو در حالت افزایشی ضعیف می ­باشد ولی استان گیلان فرین‌های دمای حداکثر و حداقل هر دو در حالت افزایشی و حداکثر دما شدت بیش­تری را دارا می­باشد. استان مازندران فرین‌های دمای حداکثر و حداقل هر دو در حالت افزایشی و حداقل دما شدت بیش­تری را نشان داد. هر دو مدل تصمیم گیری چند متغیره تاپسیس و ویکور تلفیق داده ­ها، حداقل دما ایستگاه ­ها را به خوبی منعکس کردند ولی در دمای حداکثر در ایستگاه‌های با اولویت بدتر را به خوبی منعکس نکردند.

دریافت: 1397/5/1 | پذیرش: 1397/10/1 | انتشار: 1397/12/21

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.