دوره 5، شماره 4 - ( 12-1397 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 20-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

azizi ع, afrakhteh ا, azizpour ع. Analytic of Spatial Conflict in the rural tourism area of Barghan. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2019; 5 (4) :1-20
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-2836-fa.html
عزیزی اصغر، افراخته حسن، عزیز پور فرهاد. تحلیلی بر تزاحم فضایی در ناحیه گردشگری روستایی برغان. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1397; 5 (4) :1-20

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-2836-fa.html

1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه خوارزمی ، azizipourf@yahoo.com
تغییر پوشش اراضی به عنوان عاملی پایه در تغییرات زیست محیطی عمل کرده و به یک خطر جهانی تبدیل شده است. در این پژوهش تغییرات پوشش اراضی در نواحی گردشگری روستایی به وسیله شبکه عصبی، زنجیره مارکوف در نرم افزارهای ArcGIS، ENVI ،  Terrsetبا بهره گیری از تصاویر سنجنده های TM و OLI ماهواره لندست در یک بازه 30 ساله برای سه دوره 1985، 2000 و 2015 مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که تغییرات پوشش اراضی در فاصله زمانی سال‌های 1985 تا 2015 در پنج کلاس فضاهای مسکونی، سبز و باغی مسکونی، فضاهای بایر و کوهستانی و  ارتباطی طبقه بندی شدند. در این بررسی مساحت پوشش اراضی کوهستانی و بایر(25/13 درصد) کاهش یافته و در مقابل، بر پوشش اراضی سبز و باغی مسکونی(221/6 درصد)، مسکونی (258/5 درصد)، تجاری (264/1 درصد) و  ارتباطی (529/0 درصد) افزوده شده است. همچنین یافته های حاصل از پیش بینی با استفاده از زنجیره مارکوف CA نشان داد که با ادامه روند فعلی و بارگذاری بیش از حد بر زمین، در افق 2030 از پوشش سبز (زراعی؛ باغی و مرتع، باغی و مسکونی) و پوشش بایر و کوهستانی کاسته شده و به پوشش های مسکونی ویلایی و تجاری افزوده خواهد شد. مبتنی بر یافته های پژوهش این نتیجه حاصل شد که تغییرات پوشش اراضی نواحی گردشگری روستایی در راستای دستیابی به سود بیشتر به کاربری های ناسازگار  تبدیل شده است. این تغییر پوشش اراضی علاوه بر اثرات اقتصادی، اجتماعی، منجر به شکل گیری مخاطره زیست محیطی در دهستان برغان شده است.

دریافت: 1397/4/23 | پذیرش: 1397/10/1 | انتشار: 1397/12/21

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.