دوره 10، شماره 3 - ( 7-1402 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 162-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

dolatshahi Z, akbari M, alijani B, yarahmadi D, toulabi nejad M. Analysis of Temperature Inversion in BandarAbbas city using by inversion Intensity index. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2023; 10 (3) :139-162
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3283-fa.html
دولتشاهی زینب، اکبری مهری، علیجانی بهلول، یاراحمدی داریوش، طولابی نژاد میثم. تحلیل وارونگی دمایی شهر بندرعباس با استفاده از شاخص شدت وارونگی. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1402; 10 (3) :139-162

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3283-fa.html

1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه خوارزمی، ، akbari@khu.ac.ir
3- دانشگاه لرستان
این تحقیق با هدف بررسی انواع وارونگی و شدت آن­ها با استفاده از شاخص های ترمودینامیکی جو از قبیل شاخص SI، LI ،KI و TT در ایستگاه بندرعباس برای دوره 2010 -2020 به رشته تحریر در آمده است. در این پژوهش داده های رادیوسوند جو بالای ایستگاه همدید بندرعباس برای ساعت 00 گرینویچ(5/3 محلی) طی 11 سال اخیر (2010 تا 2020) از دانشگاه وایومینگ اخذ و مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تحلیل ها نشان داد که میانگین تعداد رخداد پدیده وارونگی در بندرعباس  برابر 501 مورد در سال می­باشد چرا که در برخی روزها چند نوع وارونگی در ارتفاع متفاوت مشاهده شد. از این تعداد وارونگی ، حدود 6/31 درصد آن مربوط به وارونگی دمای تشعشعی، 3/4 درصد جبهه ای، و 1/64 درصد دیگر مربوط به وارونگی از نوع فرونشینی می­ باشد. به دلیل نشست هوا در زیر پرفشار جنب­حاره، سهم وارونگی­های فرونشست بیشتر از انواع دیگر وارونگی می­باشد. در این میان شدیدترین وارونگی ها از نوع فرونشست با 1354 مورد و ضعیف ترین وارونگی ها نیز با 29 مورد و از نوع جبهه ای بوده است. بطور کلی میانگین بلندمدت ضریب شدت وارونگی های ایستگاه بندرعباس با ضریب 0/062 نشان می­دهد که شدت وارونگی های این شهر اکثرا از نوع بسیار شدید هستند که این رخداد می تواند آثار بسیار مخربی هم از نظر محیط زیستی و هم سلامت جسمی ساکنین شهر بندرعباس در پی داشته باشد. همچنین همبستگی بین عناصر وارونگی نشان داد که با کاهش ضخامت لایه وارونگی، شدت وارونگی دمایی نیز افزایش می باشد.
دریافت: 1400/10/9 | پذیرش: 1401/3/3 | انتشار: 1402/7/1

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.