دوره 9، شماره 4 - ( 12-1401 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 142-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi M, karami J. Evaluation of CMIP5 models in seasonal anomalies of Iranian sea level pressure based on CORDEX dynamic microscale method under Radiative forcing induction scenarios of RCPs. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2023; 9 (4) :125-142
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3284-fa.html
احمدی محمود، کرمی جمال. ارزیابی مدل‌های CMIP5 در ناهنجاری فصلی فشار )تراز سطح دریا( ایران مبتنی بر روش ریزگردانی دینامیکی CORDEX تحت سناریوهای واداشت تابشی RCPs. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1401; 9 (4) :125-142

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3284-fa.html

1- دانشگاه شهید بهشتی ، ma_ahmadi@sbu.ac.ir
2- دانشگاه شهید بهشتی
فرین­های اقلیمی از مهم­ترین مواردی است که اقلیم ایران را تحت تاثیر  قرار داده  و پیامدهای اقتصادی اجتماعی و آسیب­های مالی فراوانی به جا گذاشته است. فشار تراز سطح دریا از مهم­ترین عناصر آب­وهوایی است که می­تواند دیگر عناصر آب­هوایی از جمله دما، رطوبت و باد را تحت تاثیر قرار دهد هدف این پژوهش ارزیابی مدل­های CMIP5 مبتنی بر روش ریزگردانی دینامیکی CORDEX و وردایی ناهنجاری فشار فصلی در ایران در بین مدل­های CMIP5 مبتنی بر پروژه  CORDEX مدل­های دینامیکی BCC-CSM، HadGEM2-ES، GFDL و MIROCمدل HADGEM2-ES از سطح همبستگی و کارایی بالاتری نسبت به سایر مدل­ها برخوردار بود. در این راستا داده­های 36 پیمونگاه همدید طی دوره آماری (2005-1960)، داده­های مدل HadGEM2-ES ریزگردانی شده با استفاده از مدل CORDEX و سناریوهای RCPs برای دو دوره تاریخی (2005-1960) و پیش­نگری شده طی سه دوره آینده نزدیک (2040-2011)، آینده میانی (2070-2041) و آینده دور (2099-2071) استفاده شد. برای ارزیابی کارایی مدل نیز از شش روش R2، MAE، MBE RMSE، t-Jacovides و نسبت t-Jacovides/R2 استفاده شد. نتایج نشان داد مدل از عملکرد مناسبی در مناطق پست کم ارتفاع برخوردار است. ناهنجاری فصلی در تمام فصول، سناریوها و دوره­های زمانی موردمطالعه مثبت و فصل زمستان بیشینه ناهنجاری فشار را در بین فصول نشان داده است. بیشینه ناهنجاری فصلی فشار ایران در در تمام فصول، سناریوها و دوره­های مورد مطالعه منطبق بر ارتفاعات از جمله کانون آن در ارتفاعات البرز و زاگرس و عرض­های جغرافیایی بالاست وکمینه ناهنجای فشار منطبق بر مناطق کم ارتفاع و پست از جمله جلگه خوزستان و سواحل جنوبی کشور است.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/10/11 | پذیرش: 1401/12/13 | انتشار: 1402/3/21

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.