دوره 10، شماره 3 - ( 7-1402 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 70-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

sadidi J, ahmadi H, rezae shahabi R, pishva A, kheyri O, nooraie G. Assessing the vulnerability of residential use against external threats with a passive urban defense approach (Case study: District 10 of Tehran). Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2023; 10 (3) :53-70
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3312-fa.html
سدیدی جواد، احمدی حسن، رضایی شهابی رامین، پیشوا امیر، خیری امید، نورایی قدرت اله. ارزیابی آسیب پذیری کاربری مسکونی در برابر تهدیدات خارجی با رویکرد پدافند غیرعامل شهری (مطالعه موردی: منطقه 10 تهران). تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1402; 10 (3) :53-70

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3312-fa.html

1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه گیلان
3- دانشگاه لیسبون ، r.r.shahabi@gmail.com
کاربری مسکونی یکی از کاربری­های مهم و اصلی در نظام کاربری اراضی شهری است که مدیریت ایمنی و توجه به الزامات پدافندی آن به دلیل تراکم بالای جمعیتی در شهرهای بزرگ بسیار حائز اهمیت است. پژوهش حاضر، در زمینه ارزیابی آسیب­ پذیری کاربری­های مسکونی در برابر تهدیدات خارجی با رویکرد پدافند غیرعامل شهری در منطقه 10 تهران است که در قالب مطالعات فضایی ـ مکانی و با اجرای مدل تحلیلی در سه گام انجام شد. ابتدا شناسایی و دسته­ بندی اصول و الزامات پدافند غیرعامل در سه گروه پارامترهای سازه­ای، جمعیتی و مکانی صورت گرفت و با استفاده از ابزار پرسشنامه و نظرسنجی کارشناسی، اولویت­های اصول پدافند غیرعامل در ارتباط با فضاهای مسکونی مشخص شد. در ادامه، بر پایه فرآیند تحلیل شبکه ­ای، تعیین وزن هر یک از معیارها انجام گرفت و وزن حاصل از مدل ANP، در محیط نرم­ افزار ArcGIS بر لایه­ های مکانی منطقه اعمال شد. نتایج اجرای مدل نشان داد که از نظر شاخص­های سازه­ای، بیش از 78 درصد واحدهای مسکونی منطقه، در گروه سازه­هایی با میزان آسیب­پذیری زیاد قرار می­ گیرند و از نظر شاخص­های جمعیتی، در 88 درصد واحدهای مسکونی در صورت وقوع تهدیدات خارجی میزان آسیب­ پذیری زیاد است. از لحاظ شاخص­های مکانی، بیش از 92 درصد فضاهای مسکونی، با چند نوع کاربری ناسازگار همجوار هستند و بیشترین آسیب­ پذیری را دارند. به طور کلی نتایج حاصل از روی­هم­ گذاری لایه­ ها نشان داد بیش از 86 درصد واحدهای مسکونی محدوده در پهنه­ های آسیب­ پذیر واقع شده­ اند و میزان آسیب ­پذیری واحدهای مسکونی در این پهنه­ ها بسیار بالاست.

متن کامل [PDF 2004 kb]   (170 دریافت)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/3/10 | پذیرش: 1402/8/24 | انتشار: 1402/7/1

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.