دوره 10، شماره 1 - ( 3-1402 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 40-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseinzadeh M M, Salehipor Milani A R, Rezaian Zarandini F. The zoning of flood risk potential in the Nekarod Cachment, Neka- Mazandaran. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2023; 10 (1) :23-40
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3352-fa.html
حسین زاده محمد مهدی، صالحی پور میلانی علیرضا، رضائیان زرندینی فاطمه. پهنه بندی پتانسیل خطر وقوع سیلاب در حوضه نکارود، نکا- مازندران. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1402; 10 (1) :23-40

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3352-fa.html

1- دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی ، m_hoseinzadeh@sbu.ac.ir
2- دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی
سیل به ­عنوان یکی از مخرب­ترین و مهم­ترین بلایای طبیعی می­باشد که براساس آمارهای سالیانه خسارات زیاد جانی و مالی را به خود اختصاص می­دهد. یکی از اقدامات کلیدی، شناخت مناطق دارای پتانسیل وقوع سیلاب می­باشد. در این پژوهش احتمال وقوع سیلاب رودخانه نکارود واقع در استان مازندران با استفاده از تحلیل تصمیم­­ گیری چند معیاره (MCDA) مطالعه شده­ است. باتوجه به روش، از 4 معیار اصلی شامل ارتفاع، شیب، فاصله از رودخانه و کاربری اراضی در این پژوهش استفاده شده ­است. پس از آماده­ سازی معیارها، هرمعیار به صورت نزولی در 9 کلاس ارزش­ گذاری و  با توجه به تاثیر هر معیار در احتمال وقوع سیلاب طبقه­ بندی شدند. سپس شاخص وزن نرمال­ شده (NWI) محاسبه شد و نقشه نهایی پهنه­ بندی پتانسیل خطر وقوع سیلاب با تلفیق معیارها به روش وزن­دهی خطی (WLC) در 5 طبقه تهیه گردیده­ است. نتایج بدست آمده، نشان می­دهد که، حدود 982.58 کیلومتر مربع (51.42 درصد) از دو طرف رودخانه نکارود دارای پتانسیل احتمال خطر زیاد و خیلی­زیاد وقوع سیلاب است. قسمت ورودی شهر نکا و محدوده­ هایی که دارای کاربری مسکونی و زراعی هستند، به دلیل تراکم بالای شبکه آبراهه و همینطور شب 6 تا 10 درجه  دارای بیشترین میزان خطر می­باشند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان­ می­دهد که تحلیل تصمیم­­ گیری چند معیاره ، روشی سریع و کم هزینه برای استفاده در تهیه نقشه­ های پهنه ­بندی احتمال وقوع سیلاب در حوضه ­های فاقد اطلاعات هیدرومتری می­باشند.

دریافت: 1401/10/2 | پذیرش: 1402/2/15 | انتشار: 1402/7/12

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.