دوره 10، شماره 3 - ( 7-1402 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afrakhteh R, Salman Mahini A, Motagh M, Kamyab H. Modeling thermal changes of urban blocks in relation to landscape structure and configuration in Guilan Province. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2023; 10 (3) :1-14
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3412-fa.html
افراخته روشنک، سلمان ماهینی عبدالرسول، معتق مهدی، کامیاب حمیدرضا. مدل‌سازی تغییرات دمای بلوک های شهری در ارتباط با ساختار و پیکربندی سیمای سرزمین در استان گیلان. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1402; 10 (3) :1-14

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3412-fa.html

1- دانشگاه منابع طبیعی گرگان ، Roshanak_afra@yahoo.com
2- دانشگاه منابع طبیعی گرگان
3- دانشکده علوم زمین پوتسدام
نواحی سکونتگاهی الگوهای متنوعی از چیدمان سطوح نفوذناپذیر هستند که به‌شدت تحت‌تأثیر خصوصیات منفی محیط زیستی - اکولوژیک مانند  شکل گیری جزیره حرارتی  قرار دارند. در این مطالعه، رابطه بین این چیدمان با خصوصیات دمایی نواحی سکونتگاهی در واحد بلوک­های شهری در جلگه استان گیلان، مدل‌سازی شد. برای استخراج نواحی سکونتگاه هر واحد بلوک، از تحلیل شی­گرای تصاویر ماهواره لندست در تابستان سه مقطع زمانی (1381، 1391 و 1401) استفاده و متوسط دمای هر بلوک در هر مقطع با استفاده از معادلات انتقال تشعشع تهیه شد. متغیرهای توصیفی دمای هر بلوک در دو دسته متغیرهای ذاتی و متغیرهای همسایگی تهیه و با استفاده از تحلیل مؤلفه­های اصلی، چهار متغیرِ وسعت واحد، سنجه مرز مشترک، وسعت پلیگون مادر و  نسبت محیط به مساحت واحد به عنوان مهم‌ترین پارامتر شناسایی و به مدل رگرسیون غیرخطی GAM وارد شدند. نتایج مدل‌سازی (619/0= R2) نشان داد که  دو عامل وسعت بلوک شهری و وسعت پلیگون شهری که در آن قرار دارد، به صورت مستقیم منجر به افزایش دمای بلوک می­شود. شکل خطی هر واحد، نسبت بالای محیط به مساحت و داشتن کمترین مرز مشترک با سایر واحدهای شهری نیز نقش کاهنده متوسط دمای واحدهای شهری در دوره­های زمانی مورد مطالعه داشته اند. نتایج حاصل می­تواند به درک بهتر عوامل مؤثر بر دمای سطح زمین در مناطق سکونتگاهی بخصوص پیکربندی و ساختار بلوک­های شهری کمک کند.
دریافت: 1402/10/1 | پذیرش: 1402/7/1 | انتشار: 1402/7/1

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.