احمد زنگانه، حمیدرضا تلخابی، فریدون گازرانی، محسن یوسفی فشکی، دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
گسترههای فقر، نابرابری و تفاوت در الگوی زیست در کلانشهرهای بزرگ ماحصل اقتصاد دوگانه با حاکمیت سرمایهداری بازار آزاد است. گسترششهرهابا ساختارفضایینامنسجموازهمگسیختهسبب تمرکزنامعقولامکاناتوخدماتدربخشهای گوناگون شهروتوسعهیاجتماعی ـ اقتصادینابرابردر آنهاست. شهر اراک از جمله شهرهایی است که فضای شهری آن دارای عدمتعادل اجتماعی ـ اقتصادی و وجود گسترههای فضایی فقر در حاشیههای شهر است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی و سطحبندی گسترههای فقر شهری در شهر اراک است. با توجه به ماهیتِ شناختی مسئله، روش انجام این پژوهش از نوع توصیفی ـ تحلیلی است که برای دستیابی به این هدف از مؤلفههای چندگانهی اقتصادی، اجتماعی و کالبدی استفاده شد. دادههای پژوهش بر مطالعات اسنادی و پیمایش چندگانه (پرسشنامه، مصاحبه، مشاهده) محققان استوار است. بهدلیل تفاوت در نوع دادهها و هدف تحقیق، از نرمافزار ARCGIS ۱۰,۲ برای شناسایی گسترههای فقیر و از مدلهای کمی ELECTRE و AHP درزمینهی سطحبندی گسترههای شناساییشده استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که با توجه به تلفیق شاخصهای چندگانه اجتماعی و اقتصادی و کالبدی، هفت گسترهی اصلی در شهر شناسایی شدند که، بهجز بخش مرکزی، عمدتاَ در حاشیه شهر قرار دارند. نتایج سطحبندی گسترههای شناساییشده حاکی از آن است که بهلحاظ برخورداری و شرایط مطلوب زیستی بخش مرکزی در رتبهی اول، محور ۲۰ متری میقان و محلههای رودکی و باغخلج در رتبهی دوم، محلهی داوران و کشتارگاه، محلهی فوتبال و کوی ولیعصر در رتبهی سوم و، سرانجام، کوی قنات ناصری در رتبهی چهارم قرار دارند.
هادی سلطانی فرد، احمد زنگانه، مرضیه نوده، فرزانه السادات حسینی، دوره ۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
یکی از عواملی که در میزان آسیب پذیری شهر در برابر زلزله تاثیر به سزایی دارد شبکه معابر و ویژگی های فضایی- کالبدی آن است. از نظر فضایی کارایی شبکه معابر ارتباط تنگاتنگی با ویژگی های توپولوژیک و هندسی دارد و می تواند در زمان وقوع زلزله و پس از آن در کاهش میزان آسیب پذیری موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آسیب پذیری محله امیریهی سبزوار با استفاده از تحلیل فضایی شبکه معابر است. محله امیریه بخشی از بافت فرسوده شهر سبزوار است که در محدوده مرکزی شهر قرار گرفته است. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. جهت شناسایی محدوده های آسیب پذیر، هفت معیار و ۲۵ زیر معیار تعریف و نقشه های آن در قالب لایه های اطلاعاتی تهیه و تحلیل گردید. سپس با استفاده از روش ای اچ پی فازی وزن مربوط به هر لایه تعیین و لایه ها تلفیق شدند. در مرحله نهایی با استفاده از روش برآورد تراکم کرنل نقشه نهایی آسیب پذیری تهیه گردید. نتایج نشان داد بیش از ۵۸ درصد از محله امیریه در محدوده آسیب پذیری زیاد و خیلی زیاد قرار دارد. همچنین تطابق نقشه آسیب پذیری با ویژگی های توپولوژیک شبکه معابر نشان داد که از نظر فضایی، بخش های درونی محله بیشترین تراکم نقاط و محورهای بحرانی دارند. این نقاط به واسطه طول کوتاه و عرض کم بیشترین آسیب پذیری را در مواقع زلزله دارند و پس از آن روند امدادرسانی را با اختلال مواجه خواهد ساخت. بنابراین اصلاح ساختار و سلسله مراتب دسترسی ها از ضروریات شبکه معابر محله امیریه است.
اقای مهران محمودی، دکتر تاج الدین کرمی، دکتر وحید امینی پارسا، دکتر احمد زنگانه، دکتر سید جلیل علوی، دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
چکیده: این پژوهش با هدف ارزیابی جامع نابرابریهای محیط زیستی در شهرهای خاورمیانه، از رویکرد مرور نظاممند بهره گرفته است. خاورمیانه به دلیل شهرنشینی سریع و توسعه ناپایدار، با چالشهای پیچیده محیط زیستی مواجه است که بهطور نامتناسبی بر جمعیتهای کمدرآمد و حاشیهنشین تأثیر میگذارد. در این مطالعه، ۶۰ مقاله علمی منتشر شده بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ از پایگاههایScopus، Web ofScience وGoogle Scholarمورد بررسی قرار گرفتند. تحلیلهای آماری نشان داد که نابرابریهای محیط زیستی در این منطقه به دلیل ضعف در سیاستگذاریهای هماهنگ و تفاوتهای فرهنگی-جغرافیایی تشدید شده است. الگوهای زمانی حاکی از افزایش فزاینده این نابرابریها در دهه اخیر بوده، در حالی که تحلیلهای موضوعی، تأثیرات مخرب بر سلامت عمومی، کیفیت هوا و دسترسی به منابع آبی را آشکار ساخت. بررسیهای جغرافیایی نشان داد که مناطق خاصی به دلیل شرایط اقلیمی و اقتصادی، آسیبپذیری بیشتری در برابر مخاطرات محیط زیستی دارند. این پژوهش با شناسایی شکافهای موجود در ادبیات علمی و سیاستگذاریهای فعلی، راهکارهایی برای ارتقای عدالت محیط زیستی و بهبود شرایط در شهرهای خاورمیانه ارائه میدهد. نتایج این مطالعه میتواند به عنوان مبنایی برای توسعه استراتژیهای سیاستگذاری مؤثر و تحقیقات آتی در زمینه عدالت محیط زیستی در منطقه مورد استفاده قرار گیرد. این پژوهش با ارائه یک چارچوب تحلیلی جامع، به درک عمیقتر پویاییهای نابرابریهای محیط زیستی در خاورمیانه کمک میکند و زمینه را برای مداخلات هدفمند را فراهم میسازد. نابرابری محیط زیستی،عدالت، خاورمیانه، مرور نظاممند، توسعه پایدار شهری