۳ نتیجه برای ریخت شناسی
جمیل واعظی، فاطمه بطیاری، حمید اجتهادی، محمد فارسی، محمد رضا جوهرچی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
سردۀ سالوی متعلق به تیرۀ نعناعیان، دارای پراکنش وسیع جهانی است و مراکز تنوع آن در مدیترانه و آسیاست. تغییرات مورفولوژیکی در این سرده دارای گسترۀ بسیار وسیعی است و شباهت بین گونهها زیاد است، چنانکه تشخیص مورفولوژیکی گونههای این سرده با کلیدهای شناسایی موجود در فلورها سخت و طاقتفرسا است. در این تحقیق، ۱۳ گونۀ این سرده در شمال شرق ایران برای ارائۀ کلید شناسایی واضح و کاملتر بررسی ریختشناسی )مورفومتریک) شدند. در این بررسی، ۷۹ صفت کمی و کیفی ریختشناسی (رویشی و زایشی) بر روی بیش از ۳۵۰ نمونه هرباریومی و جمع آوری شده از جمعیتهای مختلف اندازهگیری شدند. دادهها با استفاده از آنالیزهای مؤلفۀ اصلی و تک متغیره ارزیابی شدند. صفاتی مانند شکل غنچۀ گل، حلقه کرکهای درون جام و بیرونزدگی جام گل در جدایی گونههای این جنس مؤثر بودند. گونۀ سالویا شریفی نیز برای اولین بار از استانهای خراسان جنوبی و شمالی گزارش میشود.
مسعود رنجبر،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
در این پژوهش، ریختشناسی گیاه و ریزریخت شناسی گرده در ۲۴ جمعیت از ۳ گونه متعلق به ۲ بخش Hemisphace و Plethiosphace از جنس Salvia در ایران بررسی شد. در مطالعه ریخت شناسی ۲۵ صفت کمی و کیفی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصل از این مطالعه به خوبی بخش های مورد بررسی را از یکدیگر تفکیک نمود. دانه گرده ی نمونههای هرباریومی به روش استولیز آماده و با استفاده از میکروسکوپ نوری ۴ ویژگی در آنها اندازه گیری شد. تحلیل دادهها به روش مولفه اصلی (PCO) انجام شد. نتایج ریزریخت شناسی دانه گرده نشان داد که اگرچه دانههای گرده در گونههای این جنس مشابه بوده و همگی شش شیاری و واجد تزئینات شبکهای میباشند، لیکن تنوع قابل توجهی در دادههای کمی نشان میدهند. قطر قطبی و قطر استوایی از جمله ویژگیهایی هستند که ارزشمند بوده و بر اساس آنها میتوان گونههای این جنس را به دو گروه تقسیم کرد، که این گروهبندی نتایج حاصل از مطالعه ریخت شناسی مبنی بر تفکیک این دو بخش در جنس Salvia را تا حد زیادی تائید می کند.
دوره ۱۸، شماره ۴۹ - ( ۹-۱۳۸۴ )
چکیده
اساس این بررسی بر بررسیهای ریخت شناسی حدود ۷۰۰ نمونه هرباریومی از گونههای تبار بابونه (آنتمیده) موجود در استان خراسان قرار داشته و در طی آن کلید جنسها و گونههای مربوط به این تبار در خراسان ارائه گردیده و برای هرگونه نیز صفات مشخص و ممیز در قالب تصاویر و نقشه پراکنش آورده شده است. در میـان نمونههای بررسی شده آرایـههای تاناستوم کوتچی۲, آکیلهآ میله فولیوم۳ زیر گونه میله فولیوم, برای اولین بار از خراسان گزارش میگردند.همچنین جمعآوری مجدد تاناستوم بوجوردنس۴ بعد از نمونه تیپ و از منطقهای متمایز از محل تیپ برای اولین بار انجام گردیده است.