Nova Biologica Reperta
یافته های نوین در علوم زیستی
NBR
Basic Sciences
http://nbr.khu.ac.ir
1
admin
2423-6330
2476-7115
10.52547/nbr
en
jalali
1394
6
1
gregorian
2015
9
1
2
2
online
1
fulltext
fa
بررسی برخی از متابولیتهای ثانویه دارویی و آنتیاکسیدانی Dittrichia graveolens L. Greuter
Investigation of some medicinal secondary metabolites and antioxidants of Dittrichia graveolens L. Greuter
مقاله پژوهشی
Original Article
<p dir="RTL"><em><span dir="LTR">graveolens</span></em> ، گیاهی معطر و یک­ساله از تیرۀ کاسنیان است. هدف این بررسی، ارزیابی میزان فنل کل، محتوای فلاونوئید، فلاونول، فعالیت آنتیاکسیدانی و دیگر متابولیتهای ثانویۀ دارویی مهم اندامهای مختلف این گیاه است. بر اساس نتایج، میزان فنل کل و فلاونوئید در اندامهای مختلف گیاه<em><span dir="LTR">D. graveolens</span></em> متفاوت است، به نحوی­که این ترکیبات آنتیاکسیدانی به طور معنیداری در گل و برگ بیشتر از ساقه و در ساقه بیشتر از ریشه است. میزان فلاونول در گل، برگ و ساقه اختلاف معنیداری نشان نداد و کمترین میزان آن در ریشه مشاهده شد. علاوه بر این، ضریب همبستگی خطی و معنیداری بین فعالیت آنتیاکسیدانی و ترکیبات فنلی در عصارۀ بخشهای مختلف گیاه وجود داشت. همچنین عمدهترین متابولیتهای ثانویه دارویی موجود در گل بورنیل استات، آلفا-کادینول و بورنئول در برگ و ساقه بورنیل استات، تیمول و کالارن و در ریشه، سافرول، کارواسیل استات، ولگارن-ب و برنیل استات بودند. در مجموع نتایج این تحقیق در مقایسه با تحقیقات دیگر، تأثیر خاستگاه گیاه را بر کیفیت و کمیت ترکیبات دارویی بخشهای مختلف گیاه بیشتر مشخص کرد.</p>
<p><font color="#000000"><span b="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="font-family: " times=""><em>Dittrichia graveolens</em></span><span b="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="font-family: " times=""> (Asteraceae) is an aromatic and annual plant. </span><span b="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="font-family: " times="">The aim of this study is the evaluation of total phenolic, flavonoid and flavonol content, the antioxidant activities and other important medicinal secondary metabolites of this plant. </span><span b="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="font-family: " times="">According to the results</span><span b="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="font-family: " times="">, the total amount of phenols and</span><span b="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="font-family: " times=""> flavonoid</span></font><span b="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="font-family: " times=""><font color="#000000"> in different plant organs of <i>D. graveolens</i></font><font color="#000000"> were different in a way</font></span><span b="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="font-family: " times=""><font color="#000000"> that the content of total phenols and flavonoid in the flowers and leaves were significantly more than the stems and roots. The content of flavonol in the flowers, leaves and stems were not significantly different, and the lowest content was observed in the roots. In addition, the linear and significant correlation coefficient was found between the antioxidant activity and the phenolic compounds in the extracts of </font></span><span font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="font-family: " times=""><font color="#000000">different organs of the plant<span dir="RTL" lang="FA">.</span></font><font color="#000000"> The main components in different extracts were Bornyl acetate and α-Cadinol in flower extract, Borneol, Bornyl acetate, Thymol and</font></span><span font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="font-family: " times=""><font color="#000000"> Calarene in leaf extract</font><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">and</font></span><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">PMAMOMPE</font></span><font color="#000000">, </font><span><font color="#000000">Safrole, Carvacryl acetate, Vulgarone B</font></span><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">and</font></span><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">Bornyl acetate in root extract. On the whole,</font></span><font color="#000000"> the current</font></span><span b="" font-size:="" mso-ansi-language:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-fareast-font-family:="" mso-fareast-language:="" new="" style="font-family: " times=""><font color="#000000"> results</font><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">compared</font></span><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">with the results of</font></span><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">other researchers</font></span><font color="#000000"> indicates </font><span><font color="#000000">the remarkable impact of</font></span><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">plant</font></span><font color="#000000"> habitat </font><span><font color="#000000">on the</font></span><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">quality and quantity of</font></span><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">pharmaceutical</font></span><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">compounds</font></span><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">in different organs of</font></span><font color="#000000"> </font><span><font color="#000000">the plant</font></span></span></p>
Astraceae , فنل کل, فلاونوئید, فلاونول, آنتیاکسیدان, متابولیت های دارویی
Astraceae, phenol, flavonoid, flavonol, antioxidant, medicinal metabolites
140
150
http://nbr.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-37&slc_lang=fa&sid=1
Mansour
Afsharmohammadian
منصور
افشارمحمدیان
afshar@guilan.ac.ir
10031947532846005828
10031947532846005828
Yes
University of Guilan, Rasht
دانشگاه گیلان
Mohsen
Sharifi
محسن
شریفی
10031947532846005829
10031947532846005829
No
Tarbiat Modarres University
دانشگاه تربیت مدرس تهران
Seyyede Narjes
Abolghasemi
سیده نرجس
ابوالقاسمی
10031947532846005830
10031947532846005830
No
University of Guilan, Rasht
دانشگاه گیلان
Narjes
Mohammad
نرجس
محمدی
10031947532846005831
10031947532846005831
No
University of Guilan, Rasht
دانشگاه گیلان