Nova Biologica Reperta
یافته های نوین در علوم زیستی
NBR
Basic Sciences
http://nbr.khu.ac.ir
1
admin
2423-6330
2476-7115
10.52547/nbr
en
jalali
1399
11
1
gregorian
2021
2
1
7
4
online
1
fulltext
en
تاثیر تنش شوری بر انباشتگی یون، فتوسنتز و محتوای متابولیت های سازگار در 4 ژنوتیپ انگور
The effect of salt stress on ion accumulation, photosynthesis and compatible solute contents in four grapevine (Vitis vinifera) genotypes
علوم گیاهی
Plant Biology
مقاله پژوهشی
Original Article
<p><span dir="RTL"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">تحمل به شوری 4 ژنوتیپ انگور ( قره اوزوم، حسینی، آق اوزوم و کشمشی) تحت شرایط شوری ( 25، 50 و 100 میلی مولار) مطالعه گردید. فاکتورهای رشدی تحت شرایط شوری به صورت معنی داری </span></span></span><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">(<em>P</em><0.05)</span></span><span dir="RTL"><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> کاهش یافت، در حالی که محتوی یون های سدیم و کلر افزایش یافت. در تمامی تیمارهای شوری انباشتگی کلر نسبت به سدیم بیشتر بود. قره اوزوم کمترین و کشمشی بیشترین محتوی کلر برگ را دارا بود. فتوسنتز، تعرق و هدایت روزنه ای تحت شوری کاهش یافت و بیشترین همبستگی را با محتوی کلر برگ دارا بود. کمترین کاهش در پارامترهای فتوسنتزی در قره اوزوم مشاهده گردید. تحت شوری متوسط (50 میلی مولار) محتوی قند محلول، پرولین و گلایسین بتائین در برگ همه ی ژنوتیپ ها افزایش یافت. نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد قره اوزوم عملکرد و تحمل بیشتری تحت تنش شوری دارد و کشمشی در مقایسه با سایر ژنوتیپها حساستر است.</span></span></span></p>
<p style="margin-left: 9pt;">Salinity tolerance of four grape genotypes [GharaUzum, Hosseini, AghUzum and Keshmeshi] was studied under various salinity levels (25, 50 and 100 mM NaCl). As a result, growth indices were significantly (<em>P</em><0.05) reduced by salinity, whereas Cl<sup>-</sup> and Na<sup>+</sup> contents in the plant parts were increased. Cl<sup>-</sup> accumulation exceeded than that of Na<sup>+</sup> in all treatments. Among the genotypes studied, GharaUzum and Keshmeshi had the lowest and highest Cl<sup>-</sup> concentrations in the leaf lamina, respectively. Photosynthesis and transpiration rate as well as stomatal conductance were greatly reduced by salinity and were shown to be highly correlated with leaf Cl<sup>-</sup> content. GharaUzum showed lower reduction in photosynthesis parameters. Soluble sugars, proline and glycine betaine contents increased in the leaf lamina of all the genotypes studied treated with moderate salinity (50 mM). In conclusion, the results showed that GharaUzum and Keshmeshi had the highest and lowest salt stress tolerance among the genotypes studied, respectively.<br />
<br />
</p>
<p style="margin-left: 9pt;"></p>
اسمولیت, انگور, تحمل شوری, سدیم, کلر
osmolytes, Vitis vinifera, salt tolerance, sodium, chloride
400
410
http://nbr.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-87-3&slc_lang=en&sid=1
Shabnam
Heidarpour
شبنم
حیدرپور
sh.heidarpor@yahoo.com
10031947532846008633
10031947532846008633
No
Departement of Biology, Faculty of Science, Urmia University, Urmia, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ایران
Nasser
Abbaspour
ناصر
عباسپور
nabbaspour03@yahoo.com
10031947532846008632
10031947532846008632
Yes
Departement of Biology, Faculty of Science, Urmia University, Urmia, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ایران
Nayer
Mohammadkhani
نیر
محمدخانی
n.mohammadkhani@urmia.ac.ir
10031947532846008634
10031947532846008634
No
Shahid Bakeri High Education Center of Miandoab, Urmia University, Urmia, Iran
مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه، ایران
Sanaz
Mosavi pornaki
ساناز
موسوی پورناکی
smosavi1987@yahoo.com
10031947532846008635
10031947532846008635
No
Departement of Biology, Faculty of Science, Urmia University, Urmia, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ایران