دوره 9، شماره 2 - ( 3-1394 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 53-40 | برگشت به فهرست نسخه ها

Factor structure of the Persian form of "Social Phobia Inventory in an Iranian nonclinical sample. Journal title 2015; 9 (2) :40-53
URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-2548-fa.html
عطری فرد مهدیه، مخبراین نژاد راضیه، زارعی ابوالفضل، حسینی مریم السادات. بررسی ساختار عاملی فرم فارسی «پرسشنامه هراس اجتماعی» در یک نمونه ایرانی غیربالینی. عنوان نشریه. 1394; 9 (2) :40-53

URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-2548-fa.html

1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران
3- دانشگاه تهران

پرسشنامه هراس اجتماعی»، ابزار سرندی شناخته شده بین المللی در زمینه اختلال هراس اجتماعی (اختلال اضطراب اجتماعی) است که سازندگان آن، عبارات آن را در قالب سه خرده مقیاس مجزای ترس، اجتناب و علائم فیزیولوژیک طراحی کرده اند و مطالعات بین المللی متعدد و همچنین تعداد کمی مطالعه داخلی بر روی آن انجام گردیده است. کاستی های مطالعات قبلی، نویسندگان مقاله حاضر را به وارسی این پرسشنامه در نمونه ایرانی غیربالینی واداشته است. بدین منظور، 475 نفر از بین دانشجویان دانشگاه تهران، با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و «پرسشنامه هراس اجتماعی» را تکمیل نمودند. برای تجزیه تحلیل داده ها، از روش اعتبار متقابل و تحلیل عاملی اکتشافی، موازی و تأییدی، استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و موازی، ساختار 2 عاملی «پرسشنامه هراس اجتماعی» و نتایج تحلیل عاملی تأییدی، برازش بهتر ساختار 2 عاملی حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی و ساختار 5 عاملی سازندگان این ابزار را با داده ها نشان داد. در مجموع، نتایج این مطالعه نشان می دهد که برخلاف مجزا کردن عبارات ترس، اجتناب و علائم فیزیولوژیک در شکل اولیه این ابزار، عبارات ترس و اجتناب حوزه های مختلف، برای سنجش شدت این اختلال، در کنار هم قرار می گیرند؛ پدیده ای که با طبیعت اضطراب اجتماعی و رابطه‌ی تنگاتنگ ترس و اجتناب، هماهنگ است.

متن کامل [PDF 2056 kb]   (2076 دریافت)
دریافت: 1395/1/27 | پذیرش: 1395/1/27 | انتشار: 1395/1/27

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی می باشد.