دوره 16، شماره 2 - ( دوره شانزده، شماره دوم ، تابستان 1401 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aali S, Dindoost M, Aliyaki H. Daughter’s Lived Experience of Mother’s Physically and Mentally Disability. Journal title 2022; 16 (2)
URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-4217-fa.html
عالی شهربانو، دین دوست مرضیه، علیکی هاجر. تجربه زیسته دختران از معلولیت جسمی و ذهنی مادر. عنوان نشریه. 1401; 16 (2)

URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-4217-fa.html

1- استادیار گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشکدۀ روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، m.dindoost73@yahoo.com
3- دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشکدۀ علوم رفتاری، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران
هدف: موقعیت زندگی زنان دارای معلولیت، پیچیده و سرشار از موانع نگرشی، اجتماعی و اقتصادی بر سر راه آسایش اجتماعی-روانی آنهاست. حال اگر این زنان مادر نیز باشند، مسلماً پیامدهایی نیز برای فرزندان چنین مادرانی به دنبال دارد. ازاین رو، هدف از مطالعه حاضر درک عمیق تجارب زیسته دخترانی بود که مادری با معلولیت جسمی و ذهنی داشتند. روش: روش پژوهش حاضر کیفی از نوع پدیدارشناختی بود. نمونه مورد مطالعه شامل 11 نفر از دخترانی با میانگین سنی 5/20  سال بودند که مادری با معلولیت جسمی و ذهنی داشتند و به روش نمونه‌گیری هدفمند و گلوله‌برفی انتخب شدند. از افراد مصاحبه نیمه­ساختاریافته به عمل آمد، سپس کلمه به کلمه پیاده‌سازی شده و به روش  پدیدارشناسی تفسیری اسمیت و اوسبورن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته­ها: در این مطالعه 4 مضمون اصلی شناسایی شد:رویارویی با معلولیت مادر، احساس خلاء مادری، ادراک تفاوت در ساختار خانواده و چالش‌های شخصی ایجاد شده برای فرزند. برخی از مضامین اصلی، شامل زیر مجموعه‌هایی بودند. نتیجه­گیری:  با توجه به یافته‌ها می‌توان گفت زندگی دختران تحت تأثیر معلولیت مادر قرار گرفته است و لازم است برای خانواده‌هایی که با چنین مشکلاتی روبرو می‌شوند، یک سیستم حمایتی فراهم شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی سلامت
دریافت: 1401/4/2 | پذیرش: 1402/2/10 | انتشار: 1401/6/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی می باشد.