جستجو در مقالات منتشر شده



خانم الهه صفائیان، خانم زهره خسروی، خانم اعظم فرح بیجاری، خانم شقایق زهرائی،
دوره 17، شماره 3 - ( 9-1402 )
چکیده

اختلال شخصیت خودشیفته همواره با اختلال پایدار در عملکرد بین­ فردی همراه است، با این وجود مطالعات محدودی به ماهیت پدیدارشناختی روابط بین­ فردی در این افراد پرداخته­ است. از آنجایی که اختلال شخصیت خودشیفته آسیب­ پذیر پس از گذشت چند دهه هنوز جایی در طبقه­ ندی تشخیصی اختلالات روانی ندارد، پرداختن به ماهیت روابط بین­ فردی در این افراد می­تواند به درک بهتر این اختلال کمک کرده و فرآیند تشخیص و درمان را تسهیل کند. مطالعه حاضر تحلیل کیفی روایت ­های 6 شرکت کننده مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته آسیب­ پذیر است که در یک مصاحبه نیمه­ ساختاریافته شرکت کرده و روابط خود با دیگران را آن گونه که تجربه و درک می­کنند، توصیف کردند. متن پیاده شده مصاحبه­ ها طبق اصول تحلیل پدیدارشناسانه تفسیری تحلیل و یازده مقوله اصلی "فقدان جامعه‌پذیری/ روابط بین­ فردی شکننده/ انفعال بین‌فردی/ سانسور خود به‌ دلیل ترس از قضاوت دیگران/ خودپنداره منفی/ تأیید و توجه ­طلبی/ نوسان بین خشم به خود و خشم به دیگری/ مکانیزم‌های دفاعی/ شخصیت قدرت‌طلب/ تعریف صمیمیت و حساسیت بین­ فردی" استخراج شد. به طور کلی، یافته­ های پژوهش حاضر بیان­ کننده آن است که علی­رغم اینکه افراد خودشیفته آسیب­ پذیر برای ارضای نیازهای خودشیفته ­وار به شدت به روابط اجتماعی نیاز دارند، اما مکانیزم­های دفاعی ایشان آنها را از روابط اجتماعی منع می­کند. بنابراین داشتن یا نداشتن روابط اجتماعی برای این افراد همواره نقطه­ ای تعارض برانگیز است.
 

دکتر محسن رسولی، خانم آیسان شارعی، آقای علی سلمانی،
دوره 18، شماره 3 - ( 10-1403 )
چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه‌ای ارزیابی مجدد و سرکوب تجارب هیجانی در رابطه بین ویژگی‌های شخصیتی با گرایش به اعتیاد در دانشجویان انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری مطالعه ­ی حاضر را تمامی دانشجویان دانشگاه خوارزمی در سال‌تحصیلی 1403-1402 تشکیل ­دادند، که تعداد 357 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع­آوری داده ­ها از پرسشنامه­ های پنج عاملی شخصیت NEO فرم کوتاه (مک‌کری و کاستا، 1992)، پرسشنامه تنظیم هیجانی(گراس و جان، 2003) و گرایش به اعتیاد (وید و بوچر، 1992) استفاده شد. داده‌ها با استفاده از مدل‌یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای با استفاده از نرم افزارهای  SPSS 24و Amos 24 تحلیل شد.
یافته­ ها نشان داد که ویژگی شخصیتی روان­ رنجوری با گرایش به اعتیاد، رابطه مستقیم و مثبت دارد، همچنین صفات برون­گرا و وجدان­گرایی با گرایش به اعتیاد رابطه مستقیم و منفی دارند، در حالی­که بین صفت توافق­ پذیری با گرایش به اعتیاد رابطه مستقیم و معناداری یافت نشد و رابطه مستقیم روان‌رنجوری با سرکوب تجارب هیجانی و رابطه مستقیم برون­گرایی و وجدان‌گرایی با ارزیابی مجدد هیجان معنادار است و ارزیابی مجدد تجارب هیجانی با گرایش به‌اعتیاد رابطه‌مستقیم و معناداری نداشت، درحالی­که سرکوب تجارب هیجانی با گرایش به اعتیاد رابطه مستقیم و معناداری دارد. همچنین سرکوب تجارب هیجانی در رابطه بین صفت شخصیتی روان ­رنجوری با گرایش به اعتیاد نقش میانجی دارد. (1/96 < t). بنابراین ویژگی‌های شخصیتی و ارزیابی مجدد و سرکوب تجارب هیجانی نقش مهمی در گرایش به‌اعتیاد دانشجویان دارند و هدف قراردادن این دو مؤلفه در درمان‌های روانشناختی، می‌تواند در کاهش گرایش به اعتیاد دانشجویان مؤثر باشد.


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 |

Designed & Developed by : Yektaweb