دوره 3، شماره 9 - ( 8-1393 )                   جلد 3 شماره 9 صفحات 81-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghadiri masoum M, Salmani M, Badri S A, Faraji Sabokbar H A, Ghanbari Nasab A. Changes of agricultural economy and formation of urban ruralization Case: villages of Roobat Karim County. SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2014; 3 (9) :63-81
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-2151-fa.html
قدیری معصوم مجتبی، سلمانی محمد، بدری سیدعلی، فرجی سبکبار حسنعلی، قنبری نسب علی. دگرگونی اقتصاد کشاورزی و شکل گیری پدیده روستانشینی شهری و روستاگرایی مورد: روستاهای شهرستان رباط کریم. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1393; 3 (9) :63-81

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-2151-fa.html

1- استاد گروه جغرافیای انسانی و عضو قطب علمی برنامه‌ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران
2- استادیار گروه جغرافیای انسانی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران.
3- داﻧﺸﯿﺎر ﮔﺮوه ﺟﻐﺮاﻓﯿﺎی اﻧﺴﺎﻧﯽ و ﻋﻀﻮ ﻗﻄﺐ ﻋﻠﻤﯽ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪریزی روﺳﺘﺎیی، داﻧﺸﮑﺪه ﺟﻐﺮاﻓﯿﺎ، داﻧﺸﮕﺎه ﺗﻬﺮان، ایران
4- دانشیارگروه جغرافیای انسانی و عضو قطب علمی برنامه ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران
5- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران ، alighanbari2454@gmail.com
تحولات در زمینه اقتصاد کشاورزی و شکل گیری پدیده روستانشینی شهری در پیرامون کلانشهرها به عنوان فضای دوگانه (نه شهر- نه روستا) و تلفیقی از نشانه‌های زندگی شهری و روستایی، چالش ها و مشکلات متعددی به دنبال داشته است. اولین گام در راستای حل معضل یاد شده، شناسایی و طبقه بندی ساختار مناطق روستایی و تعیین درجه روستاگرایی و سپس روستانشینی شهری است. هدف اصلی این پژوهش، در گام نخست توصیف و تبیین ساختار روستایی شهرستان رباط کریم، به منظور شناخت سکونتگاه‌هایی که پدیده روستانشینی شهری در آن‌ها رخ داده و سپس تبیین علل شکل گیری آن می باشد. این پژوهش توصیفی و تحلیلی در سه مرحله کلی شامل رتبه بندی توسعه کشاورزی، تعیین درجه روستاگرایی، مشاهده میدانی و طبقه بندی سکونتگاه‌ها به دو بخش روستاگرا و روستانشینی شهری و استخراج عوامل موثر در شکل گیری پدیده روستانشینی شهری انجام شده است. تکنیک های بکار گرفته شده در این پژوهش شامل پرومتی، خوشه بندی سلسله مراتبی، مدل روستاگرایی کلاک و نظریه بنیانی ساده شده می باشد. نتایج بیانگر این است که پدیده روستانشینی شهری در روستاهای آلارد، شترخوار، سفیدار، کیگاور، پرندک، منجیل آباد، انجم آباد و ادران رخ داده و مهم‌ترین عوامل در شکل گیری این پدیده، ابعاد کالبدی فضایی، اجتماعی – فرهنگی، اقتصادی و قانونی، برنامه ریزی و نهادی بوده است.
پذیرش: 1395/9/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.