دوره 7، شماره 25 - ( پاییز 1397 )                   جلد 7 شماره 25 صفحات 122-101 | برگشت به فهرست نسخه ها

لطفی حیدر. نوسازی فرهنگی روستا و شکست سیاست های کارآفرینی روستایی در استان ایلام. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1397; 7 (25) :101-122

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3157-fa.html

دانشیار گروه جغرافیا، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران ، heidare.lotfi@gmail.com
به طور کلی کارآفرینی روستایی در ایران با چالش­های عمیق و برنامه­ریزی نشده­ای روبروست که یکی از عمده­ترین این چالش­ها پدیده­ای است که در این مقاله از آن به نوسازی فرهنگی تعبیر می­شود. نوسازی نظریه و اصطلاحی ریشه‌دار و باسابقه مفهومی عظیم در ادبیات توسعه است که ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی و روانی دارد. یکی از ترکیبات مضاف آن نوسازی فرهنگی است که ناظر به در هم شکستن و از نو ساختن بنیادهای فرهنگی مستقر کنونی یک جامعه و نشاندن مجموعه دیگری از ­ارزش­های فرهنگی به جای آن‌هاست. این مقاله مدعی است که نوسازی فرهنگی خواسته و یا ناخواسته در روستاهای ایران به وقوع پیوسته و هدف آن بررسی تأثیر آن بر شکست سیاست­های کارآفرینی روستایی در ایران است. سؤال اصلی مقاله این است که نوسازی فرهنگی روستا و شکست سیاست­های کارآفرینی روستایی در ایران چه رابطه‌ای با هم دارند؟ روش این مقاله پیمایشی توصیفی است. جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز برای ادبیات نظری نوسازی بـا اسـتفاده از روش اسنادی و برای بخش میدانی از روش پیمایشی استفاده شد. جامعه‌ی آماری این مقاله روستائیان استان ایلام هستند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 365 نفر از جمعیت روستانشین استان ایلام تعیین شد. این تعداد پرسشنامه بین سه نسل تقسیم و پاسخگویان به طریق نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. فرضیه مقاله این است که به نظر می­رسد بین نوسازی فرهنگی و سیاست­های کارآفرینی روستایی رابطه معنا داری وجود دارد. نتایج این مقاله نشان می‌دهد که عواملی مانند عملکرد رسانه‌ها، نظام آموزشی، نظام اقتصادی و سیستم بوروکراسی کشور باعث تغییر سبک زندگی، انتظارات، نوع معیشت و فرهنگ اقتصادی و حتی تربیت اقتصادی و نیز وابستگی و عدم استقلال شهر از روستا و نهایتا شکست سیاست­های کارآفرینی روستایی در ایران شده است.
دریافت: 1397/9/29 | پذیرش: 1397/9/29

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.