دوره 8، شماره 27 - ( بهار 1398 )                   جلد 8 شماره 27 صفحات 202-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

اسدنیا چوب‌بستی علی، هاشمی بناب صدیقه، خداوردیزاده محمد. اثرات مزیت های ساحلی بر قیمت اراضی کشاورزی در شهرستان بابل . اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1398; 8 (27) :183-202

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3271-fa.html

1- کارشناس ارشد اقتصاد کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2- استادیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، s.hashemibonab@urmia.ac.ir
3- استادیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر نوار ساحلی استان مازندران و گردشگری در آن  بر قیمت زمین‌های کشاورزی شهرستان بابل با استفاده از تابع ارزش‌گذاری هدونیک انجام گرفته است. اطلاعات مورد نیاز تحقیق از طریق تکمیل 384 پرسشنامه در سال 1396 از کشاورزانی که زمین کشاورزی خود را از اول فروردین سال 1395 تا آخر اسفند ماه سال 1395 خریداری نموده، جمع‌آوری شده است. بر اساس یافته های پژوهش میانگین قیمت زمین کشاورزی در شهرستان بابل 4184 هزار ریال به ازای هر متر مربع در سال 1395 بوده است. نتایج حاصل از مدل برآورد ارزش زمین کشاورزی نشان می‏دهد فاصله تا نوار ساحلی استان مازندران، فاصله تا بازار مصرف محصولات کشاورزی شهرستان قائمشهر، سابقه کشت در زمین، مساحت زمین و فاصله تا جاده اصلی به طور معنی داری تأثیر منفی بر قیمت زمین های کشاورزی این شهرستان دارد و داشتن سند و استراحتگاه، باغی بودن زمین در مقایسه با کاربری زراعی آن و اجرای طرح یکپارچه‌سازی رابطه مثبت با قیمت زمین کشاورزی در این شهرستان دارد. بر اساس یافته­های این پژوهش، قیمت اراضی که نزدیک به نوار ساحلی استان مازندران قرار دارد به طور معنی داری بالاتر از قیمت زمین­های کشاورزی است که دورتر واقع شده اند و این مسئله با افزایش هزینه فرصت زمین، سودآوری تولیدات کشاورزی را به شدت تحت تأثیر قرار داده و انگیزه برای تغییر کاربری زمین­های کشاورزی را بالا می‏برد.
دریافت: 1398/3/23 | پذیرش: 1398/3/23

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.