دوره 10، شماره 37 - ( پاییز 1400 )                   جلد 10 شماره 37 صفحات 152-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hedayat O, Basity S. Factors Affecting the Reduction of Socio-Economic Habitability in Border Villages of Baneh County. SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2021; 10 (37) :129-152
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3738-fa.html
هدایت عثمان، باسیتی شهرام. عوامل مؤثر بر کاهش زیست پذیری اجتماعی ـ اقتصادی در روستاهای مرزی شهرستان بانه. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1400; 10 (37) :129-152

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3738-fa.html

1- دانشجوی دکتری گروه جامعه شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، osmaanhedayat68@gmail.com
2- استادیار گروه علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
اقتصاد مرزی یکی از مهمترین فرصت­ها و در عین حال چالش­هایی است که مرزنشینان روستایی با آن مواجه هستند. این امر شرایطی را ایجاد کرده است که به سبب آن، زیست­پذیری روستایی به عنوان یک چالش اساسی مطرح می­شود. بنابراین، پژوهش حاضر در پی تأثیرات اقتصاد مرزی بر زیست­پذیری مناطق مرزی روستایی دهستان ننور با رویکردهای توسعه پایدار و زیست­پذیری روستایی است. تلفیق نظری و تجربی این دو دیدگاه در خوانش وضعیت زیست­پذیری روستاهای مرزی می­تواند علاوه بر توصیف وضعیت وجود، به زمینه­ها، علل و عوامل مداخله­ای و پیامدها و راهبردهای اتخاذ شده کمک کند. برای همین منظور، با ٤٦ نفر از  مطلعین کلیدی روستاها مصاحبه به عمل آمد. نتایج نشان داد که شرایط جغرافیای و مرزی زمینه­ی شکل­گیری اقتصاد مرزی را فراهم آورده است. آنچه حائز اهمیت است شرایطی علّی و مداخله­ایی _ تجاری­شدن مرز و ضعف زیرساخت­های توسعه­ای _ است که زمینه­ و علل ناپایداری اجتماعی و کاهش تاب­آوری اجتماعی­_اقتصادی را به عنوان پیامد اصلی اقتصاد مرزی و تأثیر آن بر روی زیست­پذیری روستاهای مرزی را فراهم آورده است. راهبردهای اتخاذ شده برای کاهش این پیامدها در قالب اقدامات محلی و نهادی انجام شده است. براساس یافته­ها، اقدامات مرزنشینان برای زیست­پذیر نمودن روستاها مثبت اما اقدامات نهادی مقطعی، دارای بار سیاسی و ایدئولوژیکی بوده است. در نهایت نتایج بررسی این یافته­ها نشان داد که  اقدامات صورت گرفته­ی نهادی، برای این مناطق بی­کاربرد بوده و غالبأ به تشدید ناپایداری و کاهش زیست­پذیری اجتماعی_ اقتصادی منجر شده است.
دریافت: 1400/9/24 | پذیرش: 1400/9/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.