دوره 11، شماره 39 - ( بهار 1401 )                   جلد 11 شماره 39 صفحات 130-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi E, Hassanzadeh Nafooti M, Jamali A, Salehi A. Barriers to the Participation of Villagers in Qaleh Shahrokh Chadegan Basin in Watershed Management Plans. SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2022; 11 (39) :111-130
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3803-fa.html
صادقی ابراهیم، حسن زاده نفوتی محمد، جمالی علی اکبر، صالحی اصغر. موانع مشارکت روستاییان حوضه قلعه شاهرخ چادگان در طرح های آبخیزداری. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1401; 11 (39) :111-130

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3803-fa.html

1- دانش آموخته ارشد آبخیزداری، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، میبد، ایران.
2- استادیار گروه آبخیزداری، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، میبد، ایران. ، mhasanzadeh@yahoo.com
3- دانشیار گروه آبخیزداری، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، میبد، ایران.
4- عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، اصفهان، ایران.
چالش­های مناطق روستایی از جمله فقر، بیکاری و مهاجرت موجب شده توجه به توسعه روستایی نه یک گزینه بلکه یک ضرورت انکار ناپذیر باشد. اجرای طرح­های آبخیزداری علاوه بر حفظ منابع آب، خاک و گیاه، برای مناطق روستایی فرصت­های شغلی ایجاد می­کند. موفقیت چنین طرح­هایی تا حدود زیادی به مشارکت روستاییان در اجرا، حفظ و نگهداری آنها بستگی دارد. شناسایی موانع مشارکت روستاییان به مدیران محلی کمک می­کند با ایجاد زمینه­های لازم و حذف موانعی همچون موانع فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی، مشارکت حداکثری مردم را ایجاد نمایند. تحقیق حاضر با هدف شناخت این موانع در حوضه قلعه شاهرخ چادگان صورت گرفت. این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و جامعه آماری آن را سرپرستان خانوار (700N=) تشکیل می­دهد. بر اساس فرمول کوکران تعداد 250 سرپرست خانوار به روش تصادفی انتخاب و مورد پرسش قرار گرفتند. روایی پرسشنامه توسط کارشناسان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز بر اساس مقدار آلفای کرونباخ در حد مناسب تشخیص داده شد. نتایج تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS نشان داد که در مجموع میزان مشارکت پاسخگویان در این طرح­ها در سطح پایین قرار دارد. بر اساس نتایج، مهم­ترین موانع مشارکت روستاییان منطقه در طرح­های آبخیزداری، «پایین بودن سطح آگاهی روستاییان از طرح ها»، «اعتقاد به بی تأثیر بودن اجرای پروژه­ها در اشتغال­زایی» و «عدم اعتقاد روستاییان به مفید بودن طرح­های آبخیزداری» بودند. نتایج همبستگی چندگانه و تحلیل مسیر نیز نشان داد که عوامل فرهنگی از موانع اصلی مشارکت روستاییان در طرح­های آبخیزداری است.
دریافت: 1401/3/28 | پذیرش: 1401/3/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.