دوره 11، شماره 40 - ( تابستان 1401 )                   جلد 11 شماره 40 صفحات 188-165 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taghilou A A, Soltani N. Small rural non-agricultural production activities in the dominance of power relations (Case study of West Azerbaijan Province). SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2022; 11 (40) :165-188
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3836-fa.html
تقیلو علی اکبر، سلطانی ناصر. فعالیت‌های تولیدی کوچک غیرکشاورزی روستایی در چنبره روابط قدرت مورد: استان آذربایجان غربی. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1401; 11 (40) :165-188

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3836-fa.html

1- دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
2- استادیار جغرافیا سیاسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. ، n.soltani@urmia.ac.ir
فعالیت‌های تولیدی کوچک غیر کشاورزی روستایی یکی از استراتژی‌های متنوع­سازی اقتصاد روستایی با هدف تحقق توسعه پایدار روستایی است. یکی از استراتژی‌های اصلی دولت جهت کاهش وابستگی معیشت روستاها به بخش کشاورزی و کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی حوضه آبریز دریاچه ارومیه، توسعه فعالیت‌های تولیدی کوچک غیر کشاورزی بوده است؛ اما در اجرای آن در روستاهایی که کشاورزی به‌صورت گسترده همانند دشت نازلو انجام می‌شود، موفقیت چندانی به دست نیاورده است. این تحقیق در چارچوب تئوری روابط قدرت، روش­شناختی کنشگر شبکه و با مصاحبه‌های عمیق انجام شد. یافته­های پژوهش نشان می­دهد که 1) حمایت‌های مالی، قانونی، بیمه­ای، تشکیلاتی و ...، دولت از مشاغل کافی نبوده است؛ 2) تلقی دولت از مشاغل کوچک روستایی به‌واسطه بخشودگی مالیاتی، اعطای یارانه‌ها، ارائه تسهیلات کم­بهره، ارائه آموزش‌های رایگان و ...، تحمیل هزینه به دولت می­باشد؛ 3) تضاد منافع مابین فعالین مشاغل کوچک غیر کشاورزی با صنایع بزرگ شهری مشهود می­باشد و 4) اعمال محدودیت­های فروش بر محصولات تولیدی مشاغل کوچک غیر کشاورزی با تولید گفتمان‌هایی چون غیربهداشتی بودن و غیراستاندارد بودن محصولات تولیدی صورت می­گیرد؛ و در نهایت، 5) روابط نابرابر قدرت میان ذینفعان، موجب شکاف توسعه شهر و روستا شده است.
دریافت: 1400/5/21 | پذیرش: 1400/9/20

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.